Denník N

Nemožno sa hlásiť ku kresťanstvu chrbtom k obetiam

Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto - TASR/AP
Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto – TASR/AP

Na Slovensku sa viacerí politici radi odvolávajú na pápežské vyjadrenia o interrupciách a podobne. No keď pápež František hovorí o téme utečencov a migrácie, odrazu sa tvária ako hluchí a slepí.

Autor je publicista,
v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Pápež František od nástupu do úradu v roku 2013 mení zvyklosti a pravidlá. Najprv vymenil honosný pápežský dom za skromnejšie obydlie a drahé pápežské rúcho za jednoduchú bielu sutanu. Odmietol tradičný obrnený papamobil a používa otvorený džíp.

Zakrátko sa rozšírila informácia, že s arcibiskupom Konradom Krajewskim sa z času na čas inkognito prechádza večernými uličkami Ríma a pomáha chudobným a bezdomovcom.

Vzdáva sa nadradeného cirkevného moralizovania a vyhýba sa redukcii kresťanstva iba na témy interrupcií či rozvodov.

Z nového pápeža zostala kúria v šoku už mesiac po jeho zvolení. František vtedy navštívil isté nápravné zariadenie a pri obrade umyl nohy dvanástim väzňom, vrátane dvoch žien, čo bolo v rozpore s cirkevnými pravidlami. Zaradením žien do tohto liturgického obradu iba pokračoval v tradícii, ktorú praktizoval už ako arcibiskup v Buenos Aires. V januári 2016 potom už aj oficiálne oznámil zmenu predpisov.

Keď v roku 2016 v liturgii na Zelený štvrtok v utečeneckom centre Castelnuovo di Porto umyl nohy dvanástim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie