Denník N

Narodil sa v osade, adoptovali si ho Švédi: Vo Švédsku sa k migrantom správajú asi ako Slováci k Rómom

Alexander Armbäck s biologickou rodinou. foto – archív A. A.
Alexander Armbäck s biologickou rodinou. foto – archív A. A.

Švédi nie sú podľa Alexandra Armbäcka oveľa tolerantnejší ako Slováci. Rozdiel skôr vidí v miere korupcie. Tá zničila veľa pokusov integrovať Rómov.

Alexander Armbäck (28) pochádza zo Slovenska, ako 1,5-ročného ho adoptoval manželský pár zo Švédska. Magisterský titul získal v odbore sociológia. Vo svojej diplomovej práci porovnával integráciu Rómov na Slovensku a vo Švédsku. Spolu s ďalšími adoptovanými rómskymi chlapcami navštívil svoju biologickú rómsku rodinu. Vznikol o tom film Švédi z osady. V súčasnosti žije a pracuje v Malmö.

Videli ste film Švédi z osady, ktorý opisuje vašu cestu za biologickou rodinou na Slovensku?

Áno, videl som. Pozeral som ho aj vtedy, keď ho vysielala online vaša verejnoprávna televízia.

A čo naň hovoríte?

Páči sa mi. Pri sledovaní som cítil veľa emócií. Samozrejme, nerád sa na seba dívam v televízii, ale samotný film sa mi páčil. Pripomenulo mi to veľa spomienok z čias nakrúcania. Prekvapili ma reakcie cudzích ľudí, ktorí mi písali na Facebooku. Jedno dievča mi napísalo, že mala veľmi zlý názor na Rómov, ale keď videla film, zmenila ho. Ďalší mi písali, že sme spravili dobrú prácu a chcú sa pričiniť o lepšie životné podmienky Rómov. Presne toto sme chceli – začať diskusiu. Diskusiu o tom, ako zmeniť situáciu Rómov, treba postaviť na tom, že túto situáciu z väčšej miery zapríčinila majorita, nie Rómovia. Ľudia začali premýšľať a analyzovať. Pochopili, že byť Rómom neznamená automaticky mať vrodenú neschopnosť sa zamestnať.

Na Slovensku ste spoznali svoju biologickú mamu a súrodencov. Navštívili ste ich u nich doma, videli ste podmienky, v akých niektorí slovenskí Rómovia žijú. Je ťažké sa cez to všetko preniesť?

Teraz už nie. Na začiatku to bolo ťažké. Navštívil som ich trikrát. Po poslednej návšteve to bolo naozaj ťažké, nemohol som sa tam potom vrátiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie