Denník N

Európa je na svoj neporiadok sama

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Z viacerých dôvodov ide na európskom kontinente veľa vecí dole vodou a neexistuje jeden spôsob, ako tomu zabrániť. Navyše tentokrát nepomôže ani Amerika.

Aj keď je ťažké tomu veriť, nebolo to až tak dávno – je to len niekoľko rokov –, keď sa Európa javila ako tá časť sveta, ktorá najviac pripomínala idylu konca histórie, ktorú po skončení studenej vojny tak pekne opísal Francis Fukuyama. Zdalo sa, že demokracia, prosperita a mier sú na tomto kontinente pevne zakotvené.

Bez jednoduchého vysvetlenia

Lenže to už neplatí. Niektoré časti Paríža doslova zachvátil požiar. Spojené kráľovstvo je rozdelené kvôli odchodu z Európskej únie. Taliansko vedie neotesaná ľavo-pravá koalícia, ktorá odporuje úniovým rozpočtovým pravidlám. Nemecko zápasí s politickým preskupením a ocitlo sa v prvej fáze prechodu k novému lídrovi. Maďarsko a Poľsko ovládajú neliberálni vládcovia, akých môžeme nájsť aj v iných častiach sveta. Španielsko sa borí s katalánskym nacionalizmom. A Rusko opäť agresívne útočí na Ukrajinu.

Ako bude vyzerať budúcnosť demokracie, prosperity a mieru v Európe je zrazu neisté. Väčšina z toho, čo sa všeobecne považovalo za dané a nemenné, takým už nie je. Rýchla demobilizácia NATO po skončení studenej vojny dnes vyzerá ako predčasná či dokonca unáhlená.

Na všetky tieto zmeny neexistuje jednoduché vysvetlenie. To, čo vidíme vo Francúzsku, je populizmom ľavice, výsledkom toho, že ľudia s nízkymi príjmami len ťažko prijímajú nové dane, nech je ich odôvodnenie akokoľvek oprávnené. Je to iný prípad ako to, čo spôsobilo rast krajnej pravice po celej Európe: kultúrna obrana pred miestnymi i globálnymi výzvami, najmä pred imigráciou.

EÚ postupne stratila príťažlivosť. Je príliš vzdialená, príliš byrokratická a príliš dlho aj príliš elitárska. Naopak, obnovená ruská agresia môže jednoducho len odrážať názor prezidenta Vladimíra Putina, ktorý si uvedomil, ako sa mu oplácajú jeho predchádzajúce vojenské „investície“ do Ukrajiny a Sýrie, kde sa nemusí veľmi báť strát z ďalších akcií.

Za súčasný rastúci neporiadok nesie svoj diel zodpovednosti aj európska politická trieda. EÚ zaviedla spoločnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie