Denník N

Aké boli roky s Kažimírom, čo na to Mikloš a ako veľmi sa báť budúcnosti

Čerstvo zvolení poslanci Ivan Mikloš a Peter Kažimír v marci 2012. Foto – TASR
Čerstvo zvolení poslanci Ivan Mikloš a Peter Kažimír v marci 2012. Foto – TASR

Aj vďaka politike Petra Kažimíra sa o slovenské verejné financie v blížiacej sa kríze netreba veľmi báť. Problémy k nám však prídu, a nie preto, že štát míňal veľa, ale preto, lebo míňal zle.

Keď historicky najdlhšie slúžiaci slovenský minister financií oznámil, že čoskoro končí, napísal o ňom historicky druhý najdlhšie slúžiaci slovenský minister financií text s názvom „Minister Kažimír bol najmä majstrom marketingu“. Ivan Mikloš v tom texte napriek jasnému titulku dáva svojmu nástupcovi vo funkcii aj primeraný kredit, celkovo to však má k pochvale ďaleko.

Mikloš o Kažimírovi síce ani raz neklame a snaží sa kolegu hodnotiť neideologicky, no nie vždy sa mu to podarí.

Nemožno sa tomu čudovať, rozdiely vo videní úlohy štátu podľa Ivana Mikloša a podľa Petra Kažimíra sú esenciou toho, čo v slovenskej politickej debate odlišuje takzvaný liberálny a takzvaný sociálnodemokratický pohľad na ekonomiku.

Oplatí sa podrobne si znova prejsť Miklošovu kritiku Kažimíra. Je to zábava, ale najmä pri tom lepšie pochopíme, v akom stave dostane budúca vláda štát, aké šance sme premrhali a v čom sme odolní a pripravení na prichádzajúce obdobie spomalenia svetovej ekonomiky, ak už nie globálnej krízy.

Kažimír sľuboval dvíhať dane a aj to urobil

Najčastejšia výčitka Mikloša voči Kažimírovi je, že dovolil kolegom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie