Denník N

Ak sa stanete vegetariánom alebo skončíte s fajčením zo dňa na deň, zlyháte. Poďte na to postupne

Posledná cigareta. Ilustračné foto - Flickr.com/Lauren De Clerck
Posledná cigareta. Ilustračné foto – Flickr.com/Lauren De Clerck

Získavanie nových zručností vás môže unaviť aj znechutiť. Vtedy si spomeňte, ako ste sa napríklad učili šoférovať. Aj pri tom ste isto narobili kopu chýb.

Píše Jae Bermanová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

So začiatkom roka prichádza obdobie reflexie a predsavzatí. A hneď po ňom nastane sezóna zlyhaní a frustrácie. Dôvodom je to, že ľudia, ktorí si na Nový rok dávajú predsavzatia spojené so zdravím, zároveň robia veľkú chybu – nazerajú na ne ako na otázku vôle a nie schopností.

Omnoho užitočnejší prístup pri vytváraní zdravých návykov je považovať ich za nové zručnosti a akceptovať, že chvíľu trvá, kým s nimi budete vedieť kompetentne narábať. Inými slovami, nemali by ste sa stať vegetariánom a trvať na tom, že si do úst nedáte už ani kúsok mäsa, a potom zažívať pocit zlyhania, keď podľahnete Big Macu.

Namiesto toho sa radšej snažte naučiť, ako sa stať vegetariánom. Pochopte, že na to potrebujete nejaké vedomosti, a trénujte, aby ste sa dopracovali k bezmäsitej diéte, rovnako ako keď ste sa učili hrať tenis, štrikovať alebo vyrezávať figúrky z dreva.

Štyri stupne znalosti

Počuli ste už o modeli vedomého nadobúdania schopností? Psychológovia takto opisujú proces, ktorým si ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie