Denník N

7 dobrých správ: Súrodenci sa vrátili z Prahy, aby v Prešove vyrábali plisované sukne

Súrodenci Jankivovci šijú a vyrábajú plisované sukne vo vlastnom ateliéri v Prešove. Foto – jankivsiblings.com
Súrodenci Jankivovci šijú a vyrábajú plisované sukne vo vlastnom ateliéri v Prešove. Foto – jankivsiblings.com

V Austrálii klesla spotreba plastových tašiek o 80 percent, počas rekonštrukcie Ľubovnianskeho hradu našli vzácne fresky aj čiernu kuchyňu a nadšenci vydali prvú slovenskú kuchárku. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Otec kúpil letenky, aby mohol byť s dcérou

Vianoce sú čas, keď by rodiny mali byť spolu. Čo však vtedy, keď niekto z rodiny musí počas sviatkov pracovať? Američan Hal Vaughan to vyriešil. Kúpil letenky na šesť letov, aby mohol byť so svojou dcérou Pierce, letuškou spoločnosti Delta Air Lines. Strávil s ňou tak Vianoce na cestách po Amerike.

Jeden z jeho spolucestujúcich, Mike Levy, opísal Vaughanov príbeh na sociálnej sieti, kde ho nazval „fantastickým otcom“.

„Išlo o let z Fort Myersu na Floride do Detroitu,“ povedal Levy pre CNN. „Dali sme sa do reči a Halovi som spomenul, že idem domov na sviatky. On mi odpovedal, že jeho dcéra je práve v práci ako letuška a on cestuje, aby s ňou mohol stráviť Vianoce.“

2. V Austrálii klesla spotreba igelitových tašiek

Keď austrálske obchodné reťazce Coles a Woolworths prestali ponúkať plastové tašky a vrecúška, ich spotreba klesla o 80 percent. Dovtedy bola ročná spotreba tašiek len v reťazci Coles 3,2 miliardy kusov.

Rozhodnutie odstrániť plastové vrecúška a tašky so svojich obchodov prijali reťazce v lete a za pár mesiacov tak svojich zákazníkov naučili, že ich nepotrebujú. Odvtedy sa vďaka tomu do prírody nedostalo 1,5 miliardy plastových tašiek a vrecúšok. Informovala o tom austrálska nezisková organizácia National Retail Association, ktorá zastupuje záujmy obchodných reťazcov v Austrálii.

„Väčšina zákazníkov si už teraz zvykla používať vlastné tašky,“ uviedol David Stout z organizácie a označil to za jednu z najvýraznejších zmien v správaní zákazníkov za celú poslednú generáciu. „Predajcom patrí veľké uznanie.“

Nové opatrenia sa však týkajú len tých austrálskych štátov a teritórií, ktoré ešte neprijali žiadny zákon zakazujúci jednorazové plastové tašky. Ide o Nový Južný Wales, Victoriu a Západnú Austráliu. Spotreba plastu dramaticky klesla tiež v Queenslande, kde v júli zakázali používanie jednorazových igelitových tašiek.

Ilustračné foto – TASR/AP

3. V Prešove vyrábajú súrodenci plisované sukne

Skúsenosti so šitím odevov zbierali súrodenci Jankivovci v Liberci aj v Prahe, aby sa nakoniec vrátili domov na východ Slovenska, kde začali vyrábať plisované sukne vo vlastnom ateliéri.

„Zadali sme do Googlu plisovanie a zrazu nič, iba plisované rolety. Tak som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Pekné veci

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie