Denník N

Potichu berieme na vedomie hanobiace slová, odporné javy a neľudské činy

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

V poslednom tohoročnom článku by som mal písať o sláve a úspechoch. O tom, ako svet pokročil, aké skvelé činy ľudstvo v uplynulom roku vykonalo. Namiesto toho však musíme uvažovať nad tým, ako sa v civilizovanom svete dajú desiatky miliónov ľudí ovplyvniť tak, aby podporovali násilníkov, klamárov, šarlatánov a tých, čo podnecujú nenávisť.

Aký čertovsky prešpekulovaný emočný účinok treba na to, aby aj čestní, mravní a vysokokvalifikovaní občania akceptovali, že život spoločnosti usmerňujú bývalí donášači, chronickí alkoholici, zlodeji, vrahovia (!), darebáci bez etiky, nevzdelaní špekulanti a manipulátori bez zábran.

Ako sa mohli po celom svete dostať k moci netvori, ktorí bez mihnutia oka dokážu vydať príkaz na vraždu, ponižujú svojich spoluobčanov, a ak je to v ich záujme, tak podnecujú nenávisť voči svojim blížnym.

Nemyslím si, že sa nájde človek, ktorý dokáže na tieto otázky odpovedať jedinou rozumnou, kompaktnou vetou. Keby sa na dôvody pýtali mňa, dokázal by som uviesť len niekoľko drobností.

Tieto „drobnosti“ väčšinou vyrábajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie