Denník N

Ak nepijete, ani nezačínajte, radí internistka. Alkohol škodí aj v malom, hoci sú tu dve výnimky

Dita Pichlerová. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Dita Pichlerová. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Mnohí ľudia si vetu „alkohol sú prázdne kalórie“ vysvetľujú tak, že v ňom žiadne kalórie nie sú. Pritom to, samozrejme, znamená, že sú to len kalórie, ktoré so sebou nenesú žiadne užitočné živiny, vysvetľuje doktorka Dita Pichlerová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Internistka Dita Pichlerová v archívnom rozhovore pre český Deník N rozpráva o najnovších vedeckých poznatkoch o alkohole, v ktorého konzumácii patria Česi k svetovým rekordérom. Sama si ako milovníčka vína robí pre nejaký ten pohárik alibi, ale vzápätí vymenúva všetky riziká, ktoré aj „umiernené pitie“ predstavuje. A čo je to vlastne umiernené pitie? A pred čím nás môže chrániť?

Pohármi vína, pollitrami piva a pohárikmi tvrdého si bežne pripíjame na zdravie. Nie je to trochu postavené na hlavu?

To teda je. A nie trochu. Podľa najnovších, najväčších a veľmi vierohodných medzinárodných štúdií nie je žiadna konzumácia alkoholu vyššia ako nula – až na dve výnimky, o ktorých budeme hovoriť – zdraviu prospešná.

Môžeme sa baviť o tom, čo je menšie a čo väčšie zlo, ale žiaden lekár na svete už by s čistým svedomím nemal povedať: Pite, je to zdravé.

Takže „vojdi a neuškoď!“ za žiadnych okolností neplatí?

Nebola by som taká prísna. Všetky štúdie síce ukazujú celkom jednoznačne, že už aj umiernená konzumácia alkoholu zvyšuje riziko mnohých druhov rakoviny, vysokého krvného tlaku, metabolických porúch a že je toxická pre vnútorné orgány, najmä pre pečeň, ale riziko rastie naozaj lineárne.

Umierneným pitím svojmu zdraviu nijako zvlášť neprospievate, ale čo sa týka priameho poškodzovania a vzniku jednotlivých chorôb, je to „len“ jeden kamienok do mozaiky.

Dosť záleží na tom, v akom žijete prostredí, či fajčíte, ako sa stravujete, či sa dostatočne hýbete, či dbáte na prevenciu, ako dobre spíte a ako veľmi sa nervujete. Je to jednoducho skladačka. Jednoznačné zlo je alkohol pri pravidelných veľkých dávkach alebo aj nárazovej konzumácii alkoholu, bez jedla.

Máte na mysli „binge drinking“ (nárazové pitie – pozn. red.)?

Áno. Päť dní abstinujem a v piatok to rozbehnem! Pivo, víno, tvrdé…

Za akých okolností je ešte aj z pohľadu lekára prijateľné piť a príliš si neškodiť?

Pokiaľ inak žijete skôr zdravo, potom sa všeobecne súdi, že medicínsky definovaná „umiernená konzumácia“ je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Zdravie

Teraz najčítanejšie