Denník N

Ak príde kríza, štýl americkej politiky bude à la Bart Simpson: „Ja za to nemôžem”

Február 2018. Aj začiatkom roka sa hodnota akcií prudko prepadla, nepadala však tak dlho ako pred Vianocami. Foto - AP
Február 2018. Aj začiatkom roka sa hodnota akcií prudko prepadla, nepadala však tak dlho ako pred Vianocami. Foto – AP

Donald Trump a jeho poradcovia nemajú správnu výbavu na upokojenie spanikárených burzových obchodníkov.

Autor je ekonóm a výskumný pracovník na New York University

Čo spraviť, keď sa zrazu prepadnú akcie firiem, ktoré majú byť vlajkovou loďou americkej ekonomiky? „To viete, teraz je úžasná možnosť nakúpiť lacno,“ skúšal sa vyhovoriť Donald Trump po vianočnom pondelku, ako keby sa cenné papiere predávali so zľavou.

Kolísajúce trhy síce nie sú automaticky predzvesťou krízy, ale trajektória akcií odzrkadľuje celkový stupeň dôvery vo výkon a výdrž ekonomiky. Akciové trhy sú jednou zo súčiastok lokomotívy, ktorá, keď funguje, znižuje chudobu, nezamestnanosť a zvyšuje životnú úroveň bežného človeka. Preto by aj Európana malo zaujímať, že tento december nebol Wall Street ďaleko od nervového zrútenia.

Objavili sa klebety, že prezident Trump plánuje defenestrovať, obrazne povedané, guvernéra centrálnej banky. Cez predvianočný víkend sa na sociálnej sieti Twitter sám minister financií priznal, že z dovolenky telefonoval šéfom šiestich najväčších bánk, aby sa ich opýtal, či majú dostatok kapitálu, aby zvládli prípadné bankroty svojich klientov. S ťarbavosťou hodnou stážistu rovnaký minister potom povedal, že vytvorí „komisiu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie