Denník N

Bikesharing na Slovensku: čo sa môžeme naučiť od Číny?

Foto - TASR
Foto – TASR

Ak má bikesharing u nás generovať zisk, jeho pravidlá sa budú musieť kompletne zmeniť.

Autorka spolupracuje s Inštitútom ázijských štúdií

Bikesharing, čiže služba umožňujúca požičanie označených bicyklov registrovaným používateľom, začala v Číne fungovať v roku 2014. Bikesharing sa v Číne teší veľkej priazni a krajina je v súčasnosti najväčším svetovým bikesharingovým trhom. Viac ako 400 miliónov ľudí sa zaregistrovalo u niektorého z prevádzkovateľov, pričom podľa čínskeho denníka China Daily služby využívalo viac ako 70 miliónov používateľov denne.

V krajine pôsobia desiatky spoločností prevádzkujúcich tieto služby. Extrémna ponuka však prevýšila dopyt a ani cestné komunikácie neboli pripravené na záplavu miliónov bicyklov, ktoré v Číne blokujú chodníky. Čínske regulačné úrady začali situáciu riešiť až po tom, ako sa chodci nemali v čínskych mestám kam pohnúť pre veže vytvorené z bicyklov, ktoré používatelia bikesharingových služieb nastohovali na seba, čím vlastne neumožnili ďalším záujemcom si ich požičať.

Ešte začiatkom tohto roka proklamovali čínske médiá úspech bikesharingu v krajine. Dve najväčšie čínske bikesharingové spoločnosti, Ofo a Mobike, dosahovali tento rok denne dokopy viac ako 50 miliónov jázd. Kým Ofo a Mobike sa orientovali na veľké čínske megapolisy, relatívne nový konkurent, ktorý vznikol v roku 2016, Hellobike, sa rozhodol orientovať na menšie a stredne veľké čínske mestá a vďaka nim sa mu podarilo vyšvihnúť až na špičku bikesharingového odvetia v Číne a stať sa silným konkurentom už zmienených Ofo a Mobike.

Rovnako ako na Slovensku bikesharingové spoločnosti vznikli a fungujú pod finančným krytím už etablovaných spoločností podnikajúcich v iných segmentoch. V prípade Mobiku je investorom spoločnosť Tencent, ktorá je lídrom v hernom priemysle a sociálnych sieťach. Ofo a Hellobike majú zasa podporu od spoločnosti Alibaba, ktorá sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Teraz najčítanejšie