Denník N

Riziko autonehody sa zvyšuje štvornásobne, ak pri šoférovaní telefonujete

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Zariadenie handsfree príliš nepomáha. Vedkyňa radí: „Vložte mobil do kufra!“

Podľa údajov z roku 2015 zo Spojených štátov je viac ako 90 percent nehôd spôsobených chybou vodiča.

Skoro polovicu z nich tvoria nehody, keď sa šofér dostatočne nevenoval vedeniu vozidla – aj preto, že telefonoval, písal sms alebo sa bavil na smartfóne.

Podľa údajov zo Spojeného kráľovstva kontroluje priemerný Brit svoj smartfón každých 12 minút a online je 24 hodín týždenne. Neexistuje dôvod myslieť si, že smartfón, ktorý kontrolujeme skoro neustále, zázračne odložíme, keď si sadneme za volant. „Myslíte si, že keď vstúpite do auta, zrazu sa prestanete hrať so smartfónom, ak ste dovtedy nerobili nič iné?“ poznamenal k téme behaviorálny ekonóm Dan Ariely v rozhovore pre Denník N.

Neviditeľná gorila

Pozornosť má obmedzenú kapacitu. Preto hrozí, že ak ju šofér presmeruje na telefonát, písanie sms alebo kontrolu sociálnych sietí, nezostane mu dostatok pozornosti na to, aby sa dostatočne venoval dianiu na ceste. Potom sa môže stať, že si nevšimne červenú na semafore alebo stopku.

Tento jav, že koncentrácia na istú činnosť (sociálne siete na mobile či písanie sms) vedie k tomu, že nám uniknú iné veci, ilustruje slávny experiment, ktorý v knihe The Invisible Gorilla (Neviditeľná gorila) z roku 2010 opísali psychológovia Christopher Chabris (Union College) a Daniel Simons (University of Illinois).

V čom experiment spočíval? Ľudia sa pozerali na videozáznam s hráčmi v bielych a čiernych tričkách a za úlohu mali spočítať počet prihrávok hráčov v bielom. Je to úloha, ktorá vyžaduje značné sústredenie – aj preto si zhruba polovica ľudí nevšimla, že sa na scéne na niekoľko sekúnd objavil figurant v obleku gorily.

Test pozornosti – koľko prihrávok spravia hráči v bielych tričkách? Zdroj – YouTube/Daniel Simons

Dodatočné výskumy s „eye trackerom“ (zariadenie na skúmanie pohybu očí) ukázali, že aj tí, ktorí si na zázname gorilu nevšimli, „strávili v priemere sekundu tým, že sa pozerali priamo na ňu,“ píšu Chabris a Simons vo svojej knihe.

Telefonovanie zvyšuje riziko nehody

Podľa výskumu, ktorý vyšiel v roku 1997 v prestížnom medicínskom časopise NEJM

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie