Denník N

Sonda New Horizons vykonala úspešný prelet okolo telesa na okraji slnečnej sústavy

Ilustrácia NASA ukazuje sondu New Horizons. Foto - AP/NASA/JHUAPL/SwRI
Ilustrácia NASA ukazuje sondu New Horizons. Foto – AP/NASA/JHUAPL/SwRI

Ľudstvo dosiaľ neskúmalo teleso, ktoré by bolo v takom pôvodnom stave alebo bolo také vzdialené od Slnka ako Ultima Thule.

Sonda New Horizons úspešne vykonala prelet okolo vesmírneho telesa Ultima Thule.

Ide o najvzdialenejší objekt slnečnej sústavy, ku ktorému sa dostalo zariadenie vyrobené človekom.

Ultima Thule sa nachádza zhruba 6,5 miliardy kilometrov od Zeme, v oblasti zvanej Kuiperov pás.

Ide o odľahlú oblasť slnečnej sústavy, ktorá sa začína za dráhou Neptúna. Tvoria ju najmä menšie telesá z počiatkov slnečnej sústavy, ktorá vznikla pred zhruba 4,6 miliardy rokov.

Prelet zo vzdialenosti 3500 kilometrov

Keďže je teleso Ultima Thule od Zeme veľmi vzdialené, vedci v NASA museli čakať 10 hodín, či sa prelet podaril.

Prvá správa, že je sonda New Horizons v poriadku a zariadenie spravilo zábery vesmírneho telesa, dorazila do operačného strediska Johns Hopkins University neďaleko Washingtonu, D. C., pol hodiny po polnoci v utorok 1. januára (o pol siedmej ráno nášho času).

V NASA panovali obavy, či sa prelet podarí, keďže sonda cestovala obrovskou rýchlosťou až 50-tisíc kilometrov za hodinu a zničiť by ju mohli aj častice veľkosti zrnka ryže.

Sonda nemala dostatok energie, aby sa spomalila, objekt tak neoblietavala dlhší čas. New Horizons vykonala prelet vo vzdialenosti 3500 kilometrov od vesmírneho telesa a momentálne sa od Ultima Thule vzďaľuje.

V stredisku NASA zavládla radosť po tom, ako vedci oznámili, že prelet New Horizons okolo Ultima Thule sa podaril. Foto – AP/Bill Ingalls/NASA

Obrovský krok pri výskume slnečnej sústavy

„Okrem toho, že New Horizons bola prvým zariadením, ktoré preskúmalo Pluto, stala sa aj sondou, ktorá preletela okolo najvzdialenejšieho objektu, čo navštívila vesmírna loď.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie