Denník N

Sme na najhlbšom dne od Nežnej revolúcie, vraví český herec, ktorý si zahrá Zátopka

Václav Neužil. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Václav Neužil. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Ľudia okolo Zemana svoje zlé úmysly ani neskrývajú, rozpráva herec Václav Neužil, ktorý sa na svoju novú filmovú rolu už pripravuje behaním.

Herca Václava Neužila (39) sa v roku 2019 oplatí sledovať. Na jar Česká televízia odvysiela satirický seriál Zkáza Dejvického divadla, kde bude hrať sám seba a spolu s kolegami bude napríklad predávať hrnce ako „šmejd“. Potom si však obuje tretry a prevtelí sa do najväčšieho českého atléta, Emila Zátopka.

Bude rok 2019 tým „vaším“ rokom?

To neviem, ťažko sa to predpovedá, ale čaká ma okrem iného rok, keď budem hrať hlavnú úlohu vo filme o Emilovi Zátopkovi. Je to úloha, na ktorú sa dlho pripravujem, film sa totiž už raz odkladal. Z tohto hľadiska je pre mňa teda rok 2019 naozaj vrcholový. Minimálne sa budem hrať na vrcholového športovca.

Ako sa na rolu Zátopka pripravujete? Vyskúšate si na sebe jeho motto „Keď nemôžeš, pridaj“?

Pred tromi rokmi som absolvoval zhruba polročný tréning s profesionálnym trénerom. Od januára budem opäť behať. Prechovávam k Emilovi rešpekt a obdiv, musím nájsť aj drzosť, aby som bol slobodný, stvárnenie si maximálne užíval a stotožnil sa s takou historickou postavou. Rešpekt musí ísť pred nakrúcaním stranou.

O čom film bude? Pôjde o ucelený životopis, výsek zo života slávneho bežca alebo skôr metaforu politicky zložitých 50. rokov, keď Zátopek zbieral medaily?

Nechcem veľmi prezrádzať. Scenár tiež často vyzerá inak ako finálna podoba filmu. Môže to byť intímny film o obrovskej vôli a nadpozemskej láske k behu a tiež o poznaní. Životopisný film to, samozrejme, bude tiež.

ČT čoskoro začne vysielať seriál Zkáza Dejvického divadla, v ktorom nadviažete na populárne seriály Štvrtá hviezda či Dabing Street. Budete hrať sám seba?

Áno, všetci z Dejvického divadla – herci, vedenie divadla, ľudia z učtárne alebo technici – hráme sami seba a uťahujeme si zo seba. Ide o veľmi sebaironický pohľad na herecký svet. Všeobecne platí, že prostredie, ktoré nepoznáme, si buď romantizujeme, alebo démonizujeme. V Zkáze Dejvického divadla pôjde o veľmi drsné snímanie z piedestálu. Možno by sa to dalo prirovnať k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie