Denník N

Kapitán si robí srandu, nie všetci sa smejeme

Čo všetko predseda parlamentu namiešal do silvestrovského videa.

Keď sa dvojmesačné mača prvýkrát ocitlo zoči-voči psovi, naježilo sa na takmer dvojnásobnú veľkosť, chvost ako veverica. Postavilo sa k psovi bokom, aby bolo ešte väčšie, a pohybovalo sa k nemu prískokmi, aby bolo napokon najväčšie. Nedalo sa inak, len vybuchnúť nad tým od smiechu.

A vtedy som si spomenula na výložky kapitána Danka a na knihu Desmonda Morrisa Ľudský živočích (možno známejšiu v podobe seriálu BBC), a hneď ma prešiel smiech. Zoológ Morris sa rozhodol pozorovať správanie človeka ako hocijakých iných živočíchov, a hoci sa občas dostal do sporu s antropológiou a hoci ho na človeku vôbec nezaujímala reč, priniesol vtedy celkom zaujímavé pohľady.

Mača použije srsť, aby sa „zväčšilo“, človek na ten istý účel vynašiel výložky. Keď si ich prišije, má väčšie plecia, čím dáva najavo nepriateľovi, že je silný. Čím väčšie výložky, tým je silnejší. Čím menší človek, tým väčšie výložky, stačí si spomenúť na prvého slávneho nositeľa mena Bonaparte. Dobré je aj ozdobiť sa medailami od hlavy po päty – tak ľudské mravenisko rozpozná jediným pohľadom, kto je tu šéf. Až komické boli oblečky, do akých sa vedel vyparádiť Kaddáfí alebo Bokassa, prezident a následne samozvaný cisár Stredoafrickej republiky.

No ak je človek len predsedom parlamentu v demokratickej európskej krajine, nemá inú možnosť ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie