Denník N

Maďarská opozičná politička: Vidiek ovládla propagandistická mašinéria vlády

Anna Donáthová, podpredsedníčka maďarského opozičného hnutia Momentum. Foto - Peter Morvay
Anna Donáthová, podpredsedníčka maďarského opozičného hnutia Momentum. Foto – Peter Morvay

Ľudia očakávajú od opozičných politikov činy a aby im išli príkladom. Orbánov režim si zvykol konať z pozície sily a ničomu inému ako sile nerozumie.

Hnutie Momentum mnohí považovali za veľkú nádej maďarskej demokratickej politiky, vo vlaňajších parlamentných voľbách však nakoniec získalo iba 3,16 percenta hlasov. Na konci roka sa opäť zviditeľnilo ako jeden z organizátorov demonštrácií proti režimu Viktora Orbána. Veľké demonštrácie spojených opozičných síl by mali pokračovať od soboty. Podpredsedníčka hnutia Anna Donáthová hovorí, že takzvaný otrocký zákon sa týka skoro každého. Maďarská vláda to podľa nej pri protestoch prestrelila s taktizovaním.

Pred Vianocami ste zorganizovali niekoľko protestov. Čo bude ďalej?

V januári budeme určite pokračovať. V spolupráci s odbormi a miestnymi aktivistami by sme demonštrácie radi spojili aj s menšími štrajkmi a blokádami po celej krajine. Lebo, ako som sa sama až teraz dozvedela, nové zákony už v Maďarsku neumožňujú organizovať všeobecný štrajk.

Podobné protesty zatiaľ v Maďarsku neviedli k výsledkom. Prečo by to teraz malo byť iné?

Najväčšie protesty boli v minulosti proti internetovej dani. Toľko ľudí neprotestovalo ani proti obmedzeniu právomocí ústavného súdu, proti mediálnemu či volebnému zákonu. Teraz sa zdá, že vláda opäť stúpila Maďarom na otlak. Otrocký zákon sa dotýka skoro každého, podľa prieskumov s ním nesúhlasí ani väčšina prívržencov vládnej strany Fidesz. Tu už nejde o politické slobody, vláda ľuďom zasahuje do ich každodenného života a vydáva ich napospas zamestnávateľom, ktorí im ich nadčasy môžu vyplácať až s trojročným odkladom.

Zavedenie správnych súdov je pritom oveľa vážnejší prípad. V podstate ním zrušili nezávislosť súdov.

Áno, odteraz napríklad pri každých voľbách každá sťažnosť skončí u správneho súdu ovládaného Fideszom a ten samozrejme žiadne porušenie zákona neuzná. A podobne to bude pri mnohých otázkach, ktoré sa dotýkajú základov demokracie a právneho štátu. Oveľa ťažšie je však ľuďom vysvetliť, prečo je to problém a ako sa ich to dotkne, zatiaľ čo pojmu otrocký zákon každý ihneď porozumie. Navyše to bola akási posledná kvapka, aj preto protesty proti otrockému zákonu prerástli do protestu proti celému režimu.

Vláda na protesty výraznejšie nereagovala, neobáva sa ich?

Dúfam, že teraz to so svojím taktizovaním prestrelili. Nie je to po prvý raz, čo vyčkávajú, tvária sa, že sa môžete zlostiť, ono to aj tak časom vyšumí, je zima, sú tu sviatky…Ďalšia vec je, že režim si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie