Denník N

Dôchodkovým fondom v II. pilieri sa vlani nedarilo, dlhodobo sú na tom najlepšie indexové fondy (+ grafy)

Nepriaznivý vývoj na finančných trhoch v minulom roku sa prejavil vo výsledkoch penzijných fondov, v mínuse skončilo 17 z 19 fondov.

Dôchodkovým fondom v druhom pilieri sa vlani nedarilo a takmer všetky skončili v strate. Súvisí to s prepadmi na svetových akciových trhoch, no nedarilo sa ani dlhopisom.

Výsledkom je, že takmer všetky akciové a indexové dôchodkové fondy dosiahli za minulý rok stratu od 3 do 7 percent, dva fondy až 14 percent (k 3. januáru 2019). V mínuse skončili aj štyri zo šiestich dlhopisových fondov, ďalšie dva fondy sa dostali len tesne nad nulu.

„Rok 2017 zakončil päť rekordne úspešných rokov pre sporiteľov v druhom pilieri. Rok 2018 bol, naopak, na výnosy striedmy,“ zhodnotil podpredseda Asociácie DSS Vladimír Mlynek. Sporiteľom odporúča nepanikáriť a počkať, kým sa finančné trhy stabilizujú.

Aj napriek zlým číslam za minulý rok sa už pár rokov najlepšie darí indexovým fondom. Od svojho vzniku v roku 2012 zarábajú podľa údajov asociácie v prepočte od 6 do 8 percent ročne.

Väčšina sporiteľov si po zmene legislatívy za druhej Ficovej vlády sporí na penziu v dlhopisových dôchodkových fondoch. Aj keď tieto fondy vlani stratili najmenej, dlhodobo veľa nezarábajú. Za posledných päť rokov to vychádza na 0,5 až 2,1 percenta ročne.

V druhom pilieri si na dôchodok sporí takmer 1,5 milióna ľudí.

Odvod do druhého piliera sa od januára 2019 zvýšil zo 4,50 na 4,75 % hrubej mzdy (do roku 2024 sa postupne zvýši na 6 %).

Šesť dôchodkových správcovských spoločností (DSS) spravuje úspory spolu v hodnote 8,06 miliardy eur, až 78 % úspor je v dlhopisových fondoch.

V prvom štvrťroku sa počet DSS zníži na päť,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie