Denník N

Keď sa politruci rozhodnú opäť prevychovávať

Hlavné postavy ministerstva obrany: minister obrany a člen SNS Peter Gajdoš (vpravo) a šéf služobného úradu a Dankov kamarát Ján Hoľko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hlavné postavy ministerstva obrany: minister obrany a člen SNS Peter Gajdoš (vpravo) a šéf služobného úradu a Dankov kamarát Ján Hoľko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nápad SNS na obnovenie povinnej vojenskej služby je mimoriadne drahý a bojaschopnosť armády by aj tak nezlepšil.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Politruci vo vedení ministerstva obrany sa už dlho zaoberali otázkou zavedenia povinnej vojenskej služby. Išlo v podstate o prvú myšlienku od ich nástupu. Len nevedeli, ako na to. Za tri roky vo vedení sa im nepodarilo zvrátiť negatívny trend znižovania počtu profesionálnych vojakov. Po ich príchode sa dokonca úbytok kvalitného personálu zrýchlil. V roku 2016 boli tabuľkové stavy v armáde na úrovni okolo 79 percent a dnes sú na 74 percentách.

Keďže na riešenie podobných problémov chýba kompetentnosť, tak sa ťaží zo skúseností nadobudnutých ešte v overených časoch socializmu a Varšavskej zmluvy. Keď to nejde dobrovoľne, tak to pôjde nasilu.

Prvý nápad bol presunúť civilných zamestnancov ministerstva do tabuliek Ozbrojených síl SR a tým takto umelo navýšiť ich stavy. Samozrejme, že základný princíp ministerstva obrany ako demokratickej kontroly ozbrojených síl im je úplne cudzí a nepochopiteľný. Po šiestich mesiacoch neúspešného byrokratického úsilia týmto smerom prišli s návrhom na zatraktívnenie dobrovoľnej vojenskej služby. Opätovne s výsledkom typickým pre toto politrucké vedenie ministerstva obrany.

Po mesiacoch špekulácií a tajných prieskumov s tým konečne vyšli von. Trojmesačná povinná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie