Denník N

Odomkli sme: Hoaxy roka 2018. Čomu uverili tisíce Slovákov s volebným právom

V roku 2018 sme zažili falošné súťaže na Facebooku, výmysly o príchode Sorosovho experta na štátne prevraty, alebo video o údajnej invázii migrantov do Prahy.

Tento článok nemá slúžiť ako výsmech ľuďom, ktorí na sociálnych sieťach naletia hoaxom. Snaží sa len ukázať, aké výmysly ovplyvňovali minulý rok názory desiatok tisícov Slovákov.

Výsledky sa môžu prejavovať nielen na volebných preferenciách, ale napríklad aj na klesajúcej dôvere ľudí k lekárom a serióznej medicíne.

Príklad prvý: falošné súťaže

Rok 2018 priniesol nový fenomén, pred ktorým už varovala aj slovenská polícia: falošné facebookové súťaže. Príbeh je vždy rovnaký. Anonymná stránka vyhlási súťaž o atraktívne ceny. Ak sa jej chcete zúčastniť, stačí si stránku lajknúť, zdieľať status a v komentári označiť troch priateľov.

Administrátori stránky vďaka tomu získajú tisíce fanúšikov, s ktorými môžu ďalej pracovať. Môžu im ponúkať rôzne zázračné produkty, alebo od nich rovno pýtať peniaze.

Začala to stránka s názvom Audi SVK, ktorá vystupovala ako oficiálny distribútor tejto značky. V auguste napísala, že bude žrebovať výhercov troch luxusných áut, ktoré bežne stoja viac než 100-tisíc eur. Za pár hodín nazbierala viac než 30-tisíc fanúšikov.

Žiadne žrebovanie, prirodzene, neprebehlo. O pár týždňov sa na stránke objavil oznam, že ju údajne preberá nový správca, ktorý sa dištancuje od predošlého obsahu. Následne začal uverejňovať články, v ktorých napríklad ponúkal prípravky na zväčšenie prsníkov za 40 eur. Takéto príspevky sa okamžite zobrazovali užívateľom, ktorí si pôvodne mysleli, že sa len zapoja do súťaže o nové audi.

Tento úspech následne motivoval ďalších. V priebehu jesene sa na slovenskom Facebooku objavili súťaže, v ktorých bolo možné „vyhrať“ napríklad obytný príves, telefóny Samsung aj rodinný dom.

Najväčšiu pozornosť vzbudila fiktívna súťaž o mikrovlnku, ktorá sa objavila na stránke „Vtipy roka“. Polícia varovala, že ide o podvodnú stránku, ktorá sa len snaží obrať ľudí o peniaze.

„Skontaktuje sa s ‚výhercom‘, od ktorého pýta údaje o kreditnej karte, prípadne požaduje zaslanie poplatku za odoslanie výhry. Celá stránka je podvod a je smutné, že sa do jej aktivít zapájajú tisícky ľudí,“ napísala polícia.

Ani toto varovanie nepomohlo. Tesne pred Silvestrom zverejnila stránka Vtipy roka ďalšie tri údajné súťaže o chladničku, kuchynskú linku alebo nový gauč. Do každej sa opäť zapojili stovky ľudí, ktorí v komentároch písali, že presne takéto darčeky by chceli pre svoje deti alebo rodičov.

Oznámenia o súťažiach vydržali len pár dní, potom ich administrátor zmazal. Dôvod nie je jasný. Denník N mu poslal správu, čo týmito súťažami sleduje a či chcel od účastníkov peniaze. Odpoveď neprišla.

Príklad druhý: Soros a protesty

Na úvod tohto bloku kvízová otázka: kto ako prvý spojil protesty, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, s finančníkom Georgeom Sorosom?

Ak tipujete expremiéra Roberta Fica (Smer), odpoveď vás zrejme prekvapí. Ako prvý prišiel so Sorosom málo známy Čech menom

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie