Denník N

Pracujú hladní, vyčerpaní a takmer zadarmo. Spolupráca môže priniesť Severokórejčanom aj utrpenie

Funkcionári zo Severnej a Južnej Kórey počas ceremoniálu v Kesongu. Foto – TASR/AP
Funkcionári zo Severnej a Južnej Kórey počas ceremoniálu v Kesongu. Foto – TASR/AP

Južná Kórea chce aj cez hospodársku spoluprácu motivovať KĽDR, aby sa vzdala jadrového programu. Pri stavbe veľkých projektov v Severnej Kórei pomáhajú aj moderní otroci.

Koncom novembra prvýkrát po desiatich rokoch prešiel cez hranicu medzi Severnou a Južnou Kóreou vlak. Symbolicky priviezol odborníkov, ktorí prišli preskúmať, v akom stave sú miestne železnice, aby mohli začať s prípravou na obnovenie spojenia medzi dvoma rozdelenými štátmi.

O mesiac neskôr do hraničného mesta Kesong prišla viac ako stovka ľudí, aby tento záväzok potvrdili. Južná Kórea totiž považuje hospodársku spoluprácu a spoločné projekty za prostriedok, ktorý by mohol KĽDR motivovať, aby sa vzdala svojho jadrového programu.

Plány na veľké projekty však vyvolávajú obavy, či obyvatelia KĽDR sčasti nebudú ich obeťami. Medzinárodné organizácie už roky upozorňujú na to, že státisíce ľudí v Severnej Kórei pracujú v neľudských podmienkach, často bez nároku na plat.

V KĽDR funguje systém akýchsi polovojenských pracovných jednotiek (nazvaných dolgyeokdae), ktoré fungujú v tvrdom režime a ich úlohou je postarať sa o to, aby sa dokončili veľké stavebné projekty.

Režim do nich zaraďuje 16- až 17-ročných tínedžerov z najnižšej vrstvy spoločnosti, do ktorej patria z ideologických alebo ekonomických dôvodov. Často pracujú celé dni – v mraze aj horúčavách, bez akýchkoľvek bezpečnostných štandardov a nástrojov. Na stavbách aj zomierajú.

Hladní, vyčerpaní a bez peňazí

„Keď sa raz stanete členom dolgyeokdae, musíte pracovať desať rokov. Je to podobné ako armáda, tam takisto musíte odslúžiť desať rokov. Neprepustia vás, ak nemáte špeciálny dôvod. Robia to napríklad, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie