Denník N

V spevníku EÚ môže Slovensko reprezentovať aj Tublatanka, Elán či Horehronie od Kristíny

Skupina Elán. Foto - TASR
Skupina Elán. Foto – TASR

Hudobný dramaturg Daniel Baláž a etnomuzikologička Jana Ambrózová sa zhodli, že boli nominované najmä známe piesne, o kvalite a reprezentatívnosti pochybujú.

Na začiatku sa traja Dáni a jeden Talian rozhodli, že krajiny Európskej únie by sa mali lepšie spoznať aj cez svoje piesne. Rozhodli sa preto vytvoriť spevník z piesní, ktoré si zvolia ľudia.

Na Slovensku sa do užšieho finále dostali aj populárne piesne Tublatanky, Elánu, Paľa Haberu alebo Mariky Gombitovej, stále je však možné nominovať ďalšie. Prvý výber piesní robili pedagógovia a študenti Vysokej školy múzických umení (VŠMU), ako aj vybraní hudobníci.

Vo viacerých krajinách sa už hlasovanie skončilo. U nás ho spustili 21. decembra a prebieha do 21. januára. Dovtedy si ľudia môžu vybrať, aké piesne budú reprezentovať Slovensko, prípadne v každej kategórii nominovať tie, ktoré im v zozname chýbajú.

Podľa editorky slovenského spevníka Evy Čunderlíkovej, ktorá učí na hudobnej a tanečnej fakulte a je aj tajomníčkou Asociácie učiteľov hudby Slovenska (AUHS), sa do slovenskej ankety zapojilo viac ako 1300 ľudí.

Hlasovať sa dá na stránke eu-songbook.org.

Knechtová aj Peter Nagy

V slovenskej ankete prevažujú známe slovenské ľudové piesne ako Tancuj tancuj, vykrúcaj, Na Kráľovej holi, Páslo dievča pávy, Kukulienka, kde si bola alebo Červené jabĺčko. Piesne ľudia vyberajú podľa tém – o láske, o mieri či detské piesne. V každej kategórii je viac ľudových piesní a zopár populárnych.

Medzi 42 semifinálových piesní sa dostali aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie