Denník N

Ako môžu muži pomôcť ženám k rovnosti? Tým, že sa začnú viac angažovať v domácnosti

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Ženy modernej a progresívnej generácie sa síce môžu lepšie presadiť v práci, doma ich však zväčša čaká staré známe varenie a upratovanie.

V najnovšom vydaní amerického magazínu Atlantic vyšiel článok o tom, ako sa autoritárski lídri od filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho cez Američana Donalda Trumpa či čerstvého prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara až po premiéra susedného Maďarska Viktora Orbána snažia svojou rétorikou, politikou, ale aj konkrétnymi opatreniami „dosiahnuť podradnejšie a tradičnejšie roly pre ženy“.

Autor článku Peter Beinart si všimol, že takýmto politikom sa viac darí v krajinách, kde je nižšie zastúpenie žien v politike. Aj keď upozorňuje, že napríklad ani pomerne vysoká účasť škandinávskych žien vo verejnom živote ešte nemusí ochrániť severské štáty od toho, aby sa na ich čelo krajiny dostal pravicový či antisystémový populista. Myslí si však, že využívanie rodových otázok na delegitimizáciu existujúceho politického poriadku by v týchto krajinách bolo komplikovanejšie, lebo tam sa účasť žien na politike považuje za normálnu.

Beinart tiež upozornil na inú vec a tá nesúvisí výhradne s politikou. „OECD v roku 2018 publikovala údaje, koľko času trávia muži a ženy vykonávaním neplatenej práce v domácnosti. Ide o záležitosti ako upratovanie, nakupovanie, starostlivosť o dieťa. Ak spočítate rozdiely medzi rodmi v každej krajine, vynorí sa vzorec. A tým je nápadná korelácia medzi krajinami, kde muži a ženy fungujú vyrovnanejšie aj doma, a krajinami, kde sú ženy vyrovnane zastúpené vo vláde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie