Denník N

Banky už dvíhajú úroky, po UniCredit zdražila hypotéky aj VÚB

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Podmienky na hypotéky sú tvrdšie ako vlani a výnimiek ubúda. Nemusí pomôcť ani založenie dvoch nehnuteľností, pretože žiadatelia môžu naraziť na príjmový strop.

Kto chce hypotéku, mal by už rátať s prísnejšími podmienkami na jej získanie ako vlani. Tak to avizujú finanční sprostredkovatelia, ktorí pre klientov vybavujú v bankách hypotéky.

„Reálne sa to začne prejavovať v prvom kvartáli, ale prvé indície prichádzali už koncom roka. Klientom banky už neschvaľovali 90-percentné financovanie, alebo im neschvaľovali úvery vo výške, ktorú požadovali, lebo narazili na príjmový strop,“ hovorí analytik a finančný sprostredkovateľ Bruno Gábel.

Banky v tomto roku ešte viac obmedzia množstvo veľkých hypoték. Ide o úvery od 80 % do 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Bankám to prikazujú pravidlá Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá sa obáva veľkého zadlžovania domácností.

Zmenší sa tiež objem hypoték, na ktoré banky môžu uplatniť výnimku pre príjmový strop, v rámci ktorej dajú žiadateľom vyššiu hypotéku, ako je 8-násobok ich čistého ročného príjmu.

Začína sa potvrdzovať, že banky už začnú mierne dvíhať úroky na hypotéky. Cez víkend tak spravila VÚB banka. Nie je prvou, ešte v novembri dvihla UniCredit Bank úrokové sadzby pri všetkých fixáciách o 0,1 %.

Úroky už idú mierne hore

VÚB patrí medzi banky, ktoré na trhu s hypotékami udávajú trend. Nebude preto prekvapením, keď v najbližších mesiacoch dvihnú úroky o jednu, dve desatiny percentuálneho bodu, možno viac aj ďalšie banky.

VÚB cez víkend zvýšila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie