Denník N

Namiesto slobody si Netflix vybral Saudskú Arábiu. Čo také strašné o nej povedal moslimský komik v zakázanej šou?

Hasan Minhaj a jeho šou Patriot Act. Foto - Netflix
Hasan Minhaj a jeho šou Patriot Act. Foto – Netflix

Americký komik Hasan Minhaj v stand-up šou vysvetľuje, prečo Saudom vždy všetko prejde.

Je vtipná a výstižná, takže bolo len otázkou času, kedy Saudská Arábia požiada Netflix, aby tú šou v jej krajine stiahol. Neprekvapilo ani to, že globálna streamovacia spoločnosť si pred slobodou slova a svojím komikom vybrala režim korunného princa Mohameda bin Salmána a stand-up vystúpenie zo svojej ponuky na prelome rokov vyradila.

Americký moslimský komik sa ešte koncom októbra vo svojej šou Patriot Act venoval Saudskej Arábii po úkladnej vražde novinára Džamála Chášukdžího. Na istanbulskom konzuláte si išiel vybaviť papiere na svadbu, ale živý z neho už nevyšiel.

O jeho vražde sa veľa popísalo – prečo práve šou na Netflixe tak pobúrila Rijád, je zjavné.

Hasan Minhaj v stand-up šou opísal fungovanie ropného kráľovstva v réžii princa, ktorého Turecko aj západné tajné služby podozrievajú, že dopredu naplánovanú likvidáciu nepohodlného kritika schválil. Veľmoci a aj veľké spoločnosti ako Netflix napriek tomu dodnes robia so Saudmi biznis.

Podľa Hasana Minhaja je však zrušenie jeho šou Saudmi len na dobro veci.

„Jasné, najlepší spôsob, ako zastaviť ľudí, aby niečo pozerali, je zakázať to, urobiť z toho trend na internete a potom to nechať na YouTube,“ napísal komik na Twitteri a pripojil výzvu na podporu humanitárnej pomoci pre vojnou trápený Jemen. Podľa Hasana Minhaja je vojna v Jemene najväčšou tragédiou éry MBS, ako sa v skratke hovorí korunnému princovi.

Americký stand-up komik Hasan Minhaj v šou, ktorú musel Netflix stiahnuť v Saudskej Arábii. Reprofoto – Netflix

Na YouTube sa jeho šou dá stále pozerať aj v Saudskej Arábii, kde dve tretiny obyvateľstva majú menej ako 30 rokov a sú jeho potenciálnymi divákmi. Netflix sa bráni, že podporuje slobodu umelcov, ale dostal legálnu požiadavku od vlády a musel reagovať podľa lokálneho zákona o kyberzločinoch.

Prečo Saudom vždy všetko prejde

„Teraz by bol celkom dobrý čas prehodnotiť naše vzťahy so Saudskou Arábiou. A myslím to ako moslim aj ako Američan. Pre moslimov je Saudská Arábia domovom najsvätejších miest moslimského sveta Mekky a Mediny,“ rozpráva Hasan Minhaj, ktorý je sám moslim (manželku má hinduistku) a jeho rodičia imigrovali do Spojených štátov z Indie.

Vo svojej šou si robí žarty aj zo samotného názvu krajiny Saudská Arábia, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie