Denník N

Aké boli gangy v Birminghame? Skutoční Peaky Blinders nenosili žiletky v čapiciach

Traja členovia skutočného gangu Peaky Blinders zatknutí za krádež bicykla a vlámanie v roku 1904. Zdroj - policajné archívy/Birmingham Mail
Traja členovia skutočného gangu Peaky Blinders zatknutí za krádež bicykla a vlámanie v roku 1904. Zdroj – policajné archívy/Birmingham Mail

Úspešný britský seriál má základ v realite, no hlavné postavy sú vymyslené.

(Tento text môžete čítať, aj keď ste seriál ešte nevideli.)

Akoby Briti chceli ukázať, že aj oni majú bohaté dejiny organizovaného zločinu. Peaky Blinders, seriál o gangoch v Birminghame v 20. rokoch minulého storočia vysielaný aj Netflixom, si za štyri série našiel mnoho fanúšikov nielen na Britských ostrovoch.

Minulý rok získal cenu BAFTA pre najlepšiu britskú televíznu drámu (porazil aj životopisný seriál o kráľovnej Alžbete II. The Crown). Piatu sériu by mali odvysielať v tomto roku, celkovo má mať seriál sedem sérií.

No na rozdiel od spomínanej The Crown alebo seriálov o drogových barónoch Narcos a Narcos: Mexiko je Peaky Blinders z veľkej časti vymyslený príbeh. Líder gangu Thomas Shelby a jeho rodina v skutočnosti neexistovali.

Avšak gang s týmto názvom áno, aj keď inak a inokedy, než je zobrazené v seriáli. „Sú to kúsky histórie pomiešané dohromady,“ povedal miestny historik Carl Chinn vo videu pre History West Midlands.

Seriáloví Peaky Blinders: Arthur Shelby (zľava), John Shelby a líder gangu Tommy Shelby. Zdroj – Imdb

Žiletky v šiltoch?

Peaky Blinders naozaj pochádzali z birminghamskej časti Small Heath. V Birminghame, podobne ako v iných veľkých britských priemyselných mestách, koncom 19. storočia vznikali chudobné robotnícke štvrte a v nich rôzne gangy.

Jedným z nich bol aj Peaky Blinders. Hovorilo sa (objavilo sa to dokonca aj v niektorých britských médiách), že názov pochádza z toho, že v šiltoch svojich typických čapíc mali ukryté žiletky, ktorými v prípade bitky rezali, dokonca oslepovali súperov. Podľa Carla Chinna to nie je pravda.

„Je to mýtus. Neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by to podporoval,“ povedal Chinn.

Podľa neho názov súvisí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie