Denník N

Vedci vylepšujú fotosyntézu, aby nakŕmili početnejšie ľudstvo

Výskum prebiehal na tabaku. Ilustračné foto - TASR/AP
Výskum prebiehal na tabaku. Ilustračné foto – TASR/AP

Oslovený vedec považuje štúdiu za prelomovú, no myslí si, že od praktickej aplikácie sme ešte ďaleko – aj preto, že výskum prebiehal len na tabaku a nie na kultúrnych plodinách.

Medzinárodný vedecký tím zefektívnil vo svojich experimentoch fotosyntézu natoľko, že rastliny tabaku narástli o 40 percent viac, ako majú bežne.

Zistenia vydali minulý týždeň v prestížnom časopise Science.

Vedci sa usilujú o vylepšenie fotosyntézy už celé roky, najmä vzhľadom na nárast svetovej populácie.

Dopyt po potravinách bude rásť

Podľa článku z roku 2011 sa dopyt po kultúrnych plodinách do roku 2050 zdvojnásobí a podľa štúdie z roku 2013 môže do polovice tohto storočia dopyt po potravinách predbehnúť celosvetovú produkciu.

Aké je riešenie? Keďže klčovanie lesov v dôsledku tvorby poľnohospodárskej pôdy je spojené s ničením (vzácnych) ekosystémov, vedci hľadajú iné spôsoby, ako nakŕmiť 10 až 12 miliárd ľudí, ktorí by podľa odhadov mali žiť na Zemi v roku 2100.

Jeden z nich by mohol spočívať práve v úprave fotosyntézy. Ide o proces, pri ktorom rastliny využívajú slnečné žiarenie na tvorbu cukrov z jednoduchých anorganických látok, oxidu uhličitého (CO2) a vody.

Potlačili fotorespiráciu

Pre fotosyntézu je esenciálne dôležitý enzým Rubisco. Má schopnosť viazať na seba oxid uhličitý, ktorý sa nachádza v atmosfére.

Jeho nevýhodou však je, že v každej tretej až štvrtej reakcii (záleží na rastline) viaže aj kyslík, vysvetlil pre Denník N fyziológ rastlín Andrej Pavlovič. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie