Denník N

Dohodnuté. Fica za sudcu Ústavného súdu vymenuje Danko

Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový predseda Ústavného súdu môže byť vymenovaný bez Andreja Kisku aj bez nového prezidenta republiky.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu, poradca prezidenta republiky

Už pár týždňov počúvam o všelijakých, prevažne katastrofických scenároch pri obsadzovaní Ústavného súdu vo februári tohto roka. Dnes, keď už poznáme uchádzačov o talár sudcu Ústavného súdu, začína najhorší možný vývoj nadobúdať čitateľné kontúry. Ak sa naplní, deviati noví sudcovia budú vymenovaní až prezidentom zvoleným v marci, ktorý sa ujme funkcie 15. júna 2019.

Časť politikov jasne koketuje s myšlienkou na paralyzovanie Ústavného súdu na obdobie piatich mesiacov. Len preto, aby prezident Andrej Kiska nemohol uplatniť svoju kompetenciu vybrať a vymenovať nových členov Ústavného súdu, o ktorých by už rozhodovala nová hlava štátu.

Tieto úvahy sú len obyčajným a dosť prostoduchým zahmlievaním snahy o vyradenie nielen súčasného prezidenta, ale aj prezidenta, ktorý bude zvolený v marci 2019, z procesu menovania nových sudcov a predstaviteľov Ústavného súdu.

Po tom, čo sa o kandidatúru na Ústavný súd pokúsi aj poslanec Robert Fico, sa hmla rozptýlila. Je dohodnuté. Vymenovanie nových sudcov, predsedu a podpredsedu Ústavného súdu nebude mať podľa všetkého nič spoločné ani s novým prezidentom republiky, ktorý vzíde z volieb v marci tohto roka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie