Denník N

Pred olympiádou si najali násilníka, ktorý zranil súperku. Už je to 25 rokov od krasokorčuliarskeho škandálu

James Brown moderuje v televízii Fox debatu medzi Hardingovou a Kerriganovou v roku 1997. Foto - ap/fox
James Brown moderuje v televízii Fox debatu medzi Hardingovou a Kerriganovou v roku 1997. Foto – ap/fox

Krasokorčuliarka Nancy Kerriganová 6. januára 1994 trénovala pred majstrovstvami Spojených štátov, ktoré mali byť zároveň kvalifikáciou na olympijské hry.

Počas cesty do šatne sa pristavila na rozhovor, keď na ňu spoza závesu zaútočil neznámy muž. Teleskopickým obuškom ju udieral do pravej nohy. Šokovaná Kerriganová sa v bolestiach zrútila na zem a v slzách kričala: „Prečo mňa? Prečo teraz?“

Podľa dobových opisov svedkov šlo o atentát, cieľavedomý útok, ktorý mal Kerriganovú vyradiť zo súťaže. Síce neutrpela žiadnu zlomeninu, ale nemohla nastúpiť na kvalifikáciu, a tak mala prísť o olympiádu.

Útočníkovi sa z haly podarilo ujsť, no nielen jeho primitívne chyby čoskoro priviedli vyšetrovateľov k šokujúcim záverom.

Hovorili o vražde

Kerriganová mala veľkú krasokorčuliarsku rivalku. Na olympiáde v Albertville 1992 získala bronz, pričom tesne za ňou skončila Tonya Hardingová. Boli dokonalými protikladmi – Kerriganová jemnou ľadovou princeznou, Hardingová rebelkou s nepokojným detstvom.

Podľa spomienok krasokorčuliarky Elaine Zayakovej začali niektorí svedkovia okamžite po incidente hovoriť, že môže mať niečo spoločné s Tonyou.

„Bola som vydesená a nervózna. Premýšľala som, že možno sa niekto pokúsi odstrániť zo súťaže aj mňa,“ spomínala Zayaková pre NBC.

Hardingová spočiatku odmietala spájanie s útokom. Pri neúčasti Kerriganovej vyhrala kvalifikáciu a v Lillehammeri 1994 mala byť americkou jednotkou. Nancy sa však stihla uzdraviť a americká asociácia jej napokon udelila výnimku pre štart na olympiáde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie