Denník N

Zahrala si ženskú NBA, trikrát vyhrala euroligu. Kiska vyznamenal Zuzanu Žirkovú

Zuzana Žirková so štátnym vyznamenaním. Foto - tasr
Zuzana Žirková so štátnym vyznamenaním. Foto – tasr

Prezident Andrej Kiska v utorok udelil štátne vyznamenanie aj Zuzane Žirkovej (38), bývalej slovenskej basketbalistke.

„Takáto vec teší, hlavne od najvyššieho činiteľa. Vážim si, že si váži niečo, čo som robila, aj keď to pre niekoho možno nebolo také výnimočné,“ povedala Zuzana Žirková v rozhovore pre Denník N.

Kariéru ukončila na konci minulej sezóny, momentálne je trénerkou Young Angels Košice. Ako hráčka trikrát vyhrala euroligu (dvakrát s Ružomberkom, raz s Brnom) a Slovensko reprezentovala na olympijských hrách v Sydney 2000.

V zámorskej ženskej obdobe NBA si zahrala šesť zápasov za Washington Mystics. Je osemnásobnou najlepšou basketbalistkou Slovenska, v posledných rokoch kariéry pôsobila v Good Angels Košice, kde momentálne trénuje.

Ako vnímate spájanie športu a politiky? Už sa s vami politici ukazovali?

Momentálne politici nemajú záujem o šport a je to vzájomné. Rešpektujem politikov, ale nebudem sa do politiky miešať ani sa s nimi ukazovať.

Za pôsobenia Andreja Kisku ste už boli v Prezidentskom paláci, dokonca obstaral aj úvodné vhadzovanie v zápase, v ktorom ste nastúpili. Máte s ním špeciálny vzťah?

Vzťah nie je špeciálny, ale pomáhali sme Dobrému anjelovi, keď sme za každý kôš posielali peniažky, to bola naša spoločná udalosť.

Čo má spoločné charita Dobrý anjel s bývalým basketbalovým klubom Good Angels Košice, čo je v preklade Dobrí anjeli Košice?

Keď sa začala naša spolupráca, ľudia si mysleli, že posielajú peniaze na charitu, ktorá nás sponzoruje ako klub. Bolo to však naopak, my sme posielali peniaze Dobrému anjelovi. Aby sa ľudia nemýlili, dali sme si anglický názov, dovtedy sme boli Dobrí anjeli Košice.

Sú politici, od ktorých by ste vyznamenanie neprijali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie