Denník N

Vyznamenaná Jana Juráňová: Vďaka feminizmu dnešnému svetu lepšie rozumiem

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred viac ako 25 rokmi Jana Juráňová spoluzakladala organizáciu Aspekt a dnes je považovaná aj za priekopníčku feminizmu na Slovensku. Preložila viac ako desiatku kníh a napísala vyše dve desiatky románov, detských kníh a dramatických hier.

Hlásili ste sa k feminizmu vždy?

Keď som sa dozvedela, že také slovo existuje, zo začiatku som voči nemu cítila neistotu. Na pravú mieru ma uviedla až Jana Cviková a odvtedy už sa tak definujem. Veľmi sa mi to páči, lebo sa tým často vyhraňujem voči rôznym názorom alebo nepriazňam, ktoré mi nevyhovujú. Konfliktnosť a naježenosť toho slova mi v tomto svete konzumu a patriarchátu vyhovuje.

Prečo je to slovo stále považované za toxické?

Nie vždy. Niekedy sa chápe ako niečo progresívne, čo je fajn, inokedy naberá významy, ktoré ani nemá. Slovo feminizmus však má potenciál radikality a vyhranenia sa voči svetu navôkol a to sa mi na tom za tie desaťročia osvedčilo.

Považujete sa za radikálnu?

Tento svet nejako vyzerá a môžeme ho kritizovať z rôznych pozícií. Keď sa naň pozerám z pohľadu feminizmu, ktorý v sebe vníma problematiku patriarchátu, asymetrie moci a menšín, do ktorých nejakým spôsobom a v nejakom období života všetci patríme, tak sa mi tie problémy súčasného sveta zdajú byť uchopiteľné a pochopiteľné. Vďaka feminizmu svetu lepšie rozumiem.

V knihe rozhovorov Krehká sila ste tvrdili, že feminizmus vám pomohol veľa pochopiť, no na druhej strane vás o to viac rozčuľuje vedomosť, že sa svet tak ľahko nezmení. Bolo jednoduchšie žiť bez toho, aby ste vedeli, ako funguje rodová nerovnosť?

Možno áno, ale je to zradné. Ten rozhovor vznikol pred osemnástimi rokmi a dnes už nemám pocit takej rezignovanosti. Vidím, že veľa vecí sa odvtedy zmenilo a posunulo.

Keď sa ohliadnete do roku 1993, keď ste začínali s Aspektom, máte pocit, že sú tu teraz ženské práva lepšie dodržiavané?

Spoločnosť vtedy ani zďaleka nevedela toľko o ľudských právach, ako vie dnes. Posunuli sme sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské vyznamenania

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie