Denník N

Nie je vesmír, v ktorom by Fico mal byť šéfom Ústavného súdu (anketa)

Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR
Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR

Existuje nejaká okolnosť, prečo by mal Andrej Kiska vymenovať Roberta Fica na Ústavný súd? Odpovedajú Radičová, Šeliga, Wienk, Sulík či Gál

Ústavným sudcom sa chce stať 40 kandidátov. Z nich budú poslanci voliť 18, z ktorých má prezident vybrať  deviatich.

Denník N sa pýtal politikov, odborníkov či právnikov, či je medzi 40 menami niekto, kto by bol dobrým predsedom Ústavného súdu, a aj to, či sú okolnosti, pre ktoré by mal prezident Andrej Kiska vybrať bývalého premiéra a predsedu najsilnejšej strany Smer Roberta Fica za ústavného sudcu.

 

Otázky: 

  1. Existujú okolnosti, na základe ktorých by prezident Andrej Kiska mal vymenovať Roberta Fica za sudcu/predsedu Ústavného súdu?
  2. Kto z kandidátov by podľa vás bol najlepším predsedom Ústavného súdu?

 

Gábor Gál, minister spravodlivosti, Most-Híd

  1. Hypotetické otázky nezvyknem komentovať.
  2. K jednotlivým kandidátom sa musí vyjadriť celá strana Most-Híd, s ktorou budem najprv mená konzultovať. Som však rád, že v zozname kandidátov sa objavilo pomerne veľké množstvo odborníkov, ktorí svojou doterajšou praxou a morálnou integritou dokážu naplniť podstatu najdôležitejšej funkcie pri ochrane ústavnosti. Verím, že práve tí budú úspešní.

 

Iveta Radičová, sociologička, bývalá premiérka 

Každý, kto vstúpi do vrcholovej politiky, má „označkovanie“. Tomu sa nedá vyhnúť, a ani nie je vhodné sa tomu vyhýbať. Či ide priamo o straníckosť, alebo ide o istú hodnotovú orientáciu. Z tohto pohľadu sú isté pozície a funkcie nezlučiteľné s politickou značkou. Lebo to a priori ovplyvňuje rozhodovanie človeka v duchu straníckosti. A na Ústavnom súde by mal byť predpoklad nestraníckosti. Nie je mojou úlohou posudzovať kvalifikovanosť kandidátov na ústavného sudcu, ale zásadným kritériom pre takúto pozíciu je odbornosť v oblasti ústavnosti, morálny kredit a nestraníckosť. Takíto adepti by mali reprezentovať náš Ústavný súd.

 

Juraj Šeliga, právnik, organizátor protestov Za slušné Slovensko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie