Denník N

Vyznamenaný Snopko: Verím v ľudskosť, slušnosť a znášanlivosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nepoznali sme ten typ strachu, ktorý komunistom umožňoval byť veľkými a silnými, takže oni zrazu stratili istotu svojho papalášstva a začali s nami rokovať, spomína na november ’89 jeden z lídrov revolúcie Ladislav Snopko.

VPN nemala jasne zadefinované mocenské ambície, chceli sme len „odkliať“ ľudí a čakali sme, že sú v princípe dobrí ako v rozprávke, hovorí LADISLAV SNOPKO, ktorý si v utorok prevzal z rúk prezidenta Andreja Kisku štátne vyznamenanie.

Údajne ste pred aktom vyznamenania strávili istý čas celkom prozaicky.

Takáto veľká pocta človeka v prvom momente zaskočí, vzápätí nadchne, poteší, ale vynorí sa aj otázka – zaslúžim si to? A potom nasledujú tie praktické veci, mám vôbec oblek? Nasleduje komunikácia s protokolom prezidentskej kancelárie, kde sa dozviem, že môj hnedý oblek nie je vhodný, že treba čierny, a ten mám niekde v Tatrách. Ponúknem smoking z dávnej ministerskej minulosti, ale to je zasa až príliš, tak začnem obiehať požičovne a oslovovať priateľov. Márne, naše figúry nie sú kompatibilné, a ja len závidím dámam, ktoré takýto problém bez váhania riešia krajčírom, salónom a šitím nových šiat.

Takže zlaté časy revolučných svetrov?

V mojom prípade zlaté časy svetrov boli počas revolúcie, trvajú tridsať rokov po revolúcii a budú trvať aj naďalej.

S občasnými prerušeniami pri nevyhnutných oficialitách.

Samozrejme.

Ako ste trávili 17. november 1989?

V ten piatok prebiehalo jedno z podujatí cyklu Dotyky a spojenia, ktorý som pripravoval v kultúrnom stredisku na Vajnorskej ulici v Bratislave, a kde som prezentoval alternatívnu aj undergroundovú hudobnú scénu, českú a slovenskú. Išlo o folk, džez či rock a v ten večer boli hosťami Jaro Filip a pesničkár Dušan „Bacil“ Valúch. Súčasťou každého večera boli aj bulletiny, v ktorých manželka Zuzana Bartošová prezentovala umelcov alternatívnej výtvarnej scény, v tomto konkrétnom to bol Július Koller, dnes svetoznámy slovenský konceptualista. Zhodou okolností témou, ktorú sme z jeho tvorby vybrali, bol otáznik. Spätne sa to ukazuje dosť príznačné.

Kedy ste sa dozvedeli, čo sa v ten večer udialo v Prahe?

Po skončení programu nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie