Denník N

Mladí, nevyberajte teraz úspory z indexových a akciových fondov, radí šéf VÚB Generali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf dôchodkovej spoločnosti VÚB Generali Vladimír Mlynek v rozhovore vysvetľuje, prečo takmer všetky dôchodkové fondy v II. pilieri skončili vlani v mínuse a aký vývoj na finančných trhoch predpokladá v tomto roku. Hovorí tiež, o koľko prišli sporitelia dlhopisových fondov po tom, čo ich tam v roku 2013 zmenou zákona prehodila druhá Ficova vláda.

Dôchodkovým fondom v druhom pilieri sa vlani nedarilo, až 17 z 19 fondov skončilo v strate. Čo hovoríte sporiteľom?

Rok 2018 bol pomerne zložitý, ale ani nie v tom zmysle, že by trhy zaznamenali významné straty. Napríklad globálne akciové indexy skončili len okolo mínus štyroch, piatich percent, čo nie je nič mimoriadne. Minulý rok bol náročný v tom, že v mínuse skončili akcie, dlhopisy aj komodity. Keď klesajú akcie, dlhopisy obvykle zvyknú rásť a naopak. Ale vlani to neplatilo. Klesali akcie americké, európske aj ázijské. Poklesli tiež bezpečné štátne dlhopisy, no aj korporátne s rizikovými prirážkami. Padali ceny ropy a iných komodít, taktiež alternatívne investície, ako napríklad reality či zlato a iné drahé kovy. Z pohľadu investora sa nebolo kde schovať. To je dôvod, prečo väčšina fondov, a nielen dôchodkových, skončila v mínusoch.

Prečo vlani padalo všetko?

Dlhopisy mali slabší rok preto, lebo sa čakalo, kedy Európska centrálna banka (ECB) ukončí takzvané uvoľňovanie monetárnej politiky, čo obvykle tlačí na pokles cien dlhopisov. Ku koncu roka sa však objavili pomerne nečakané správy o spomalení rastu globálnej ekonomiky, čo bolo pre investorov sklamaním a došlo k výpredajom akcií. Finančné trhy negatívne vnímajú aj riziko obchodných vojen, napríklad medzi USA a Čínou.

Čo v takej situácii radíte sporiteľom?

Bolo by chybou, keby mladí sporitelia v reakcii na to presunuli dôchodkové úspory z indexových alebo akciových fondov do fondov garantovaných. Je úplne normálne, keď hodnota akcií a dlhopisov klesá, finančné trhy majú mať obdobia poklesov, je to ich normálna vlastnosť. Navyše ide len o precenenie ich aktuálnej hodnoty. Sporitelia v druhom pilieri si svoje úspory vyberú, až keď pôjdu do dôchodku. Priemerný investor často robí tú chybu, že nakupuje akcie po období rastu a predáva ich sklamaný po tom, ako poklesnú. Tým si znižuje svoj výnos zo sporenia. Takýmto priemerným investorom je zrejme aj štát,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie