Denník N

Kočnerove nahrávky môžu spojiť sily zla do motivovaného vojska

Front, ktorý sa môže spojiť na obranu Kočnera, bude bohatý, bezzásadový, a pre svoje záujmy pokojne obetuje aj demokraciu.

V posledných rokoch pramenila moc Mariana Kočnera aj zo široko rozšírenej fámy, že na všetkých dôležitých ľudí z blízkosti vlád Smeru má dobre skryté nejaké kompro – a preto sa mu nič nemôže stať. Spolupracovať s ním hoci aj na nezákonnej veci sa preto zdalo byť takmer bez rizika.

Bola za tým jednoduchá logika: Ak má Kočner nahrávkami a inými dôkazmi kúpenú od najmocnejších ľudí niečo ako nekonečnú imunitu, právo na beztrestnosť sa prirodzene vzťahuje aj na všetkých nižšie postavených spolupracovníkov systému kadekde v polícii, prokuratúre, medzi daniarmi či medzi advokátmi alebo jemu podobnými kšeftármi.

Ľudia, ktorí sa môžu navzájom vydierať, proti sebe nejdú a takmer vždy si navzájom prídu na pomoc. Nikto nechce, aby ho privalilo domino, ktoré spustí jeden nelojálny článok sprisahania.

Takýto systém je relatívne odolný aj voči poruchám, akou bol napríklad daňový podvodník, ktorý špeciálnemu prokurátorovi Špirkovi zrazu ponúkol výpoveď o podrobnostiach prania peňazí zo zmanipulovaných IT tendrov za ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Bolo z toho síce slušne veľké haló, ale naozajstné vyšetrovanie Kaliňáka a Počiatka sa ani nezačalo.

Vyzeralo to, že nabúrať takýto systém sa dá len výmenou minimálne celej politickej a policajnej elity po voľbách, v ktorých by Smer prišiel o moc.

Kočner však nasadil vo svojej práci také pekelné tempo, že neodhadol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Komentáre

Teraz najčítanejšie