Denník N

Chcú vybudovať internet, ktorý ochráni osobné údaje detí

Foto - Devon Christopher Adams/Flickr.com
Foto – Devon Christopher Adams/Flickr.com

Podľa odborníka na IT však reštrikcie veľmi nepomáhajú a súčasťou výchovy a osvety by malo byť aj správanie sa na internete.

Londýnska spoločnosť SuperAwesome sa usiluje o vytvorenie internetu, kde deti môžu klikať a prezerať si reklamy bez toho, aby museli poskytnúť akékoľvek osobné údaje.

„V dnešnej dobe naozaj potrebujete úplne samostatný internet, ktorý je založený na tom, že deti zostanú v anonymite,“ vysvetlil pre portál euronews.com Dylan Collins, šéf SuperAwesome.

Collins začal o svojom nápade hovoriť pred niekoľkými rokmi a neustále čelil otázkam, aký druh údajov chce o svojich používateľoch zbierať. Keď zakaždým odpovedal, že žiadne, nikto mu neveril.

„Cítite sa ako blázon, keď neustále zdôrazňujete a dookola opakujete: ‚Hej, musíme vytvoriť opak toho, o čom hovoria všetci ostatní.‘ Výzvou pre spoločnosti ako Google a Facebook je to, že keď si vybudovali toľko svojich vlastných platforiem, vôbec nebrali do úvahy detských užívateľov,“ dodal Collins.

Rôzne nástroje ochrany

V súčasnosti spoločnosť SuperAwesome oslovuje každý mesiac viac ako 500 miliónov používateľov prostredníctvom svojich produktov, medzi ktoré patrí napríklad aj PopJam.

Ide o platformu, v ktorej môžu deti dávať lajky, komentovať a zdieľať obsah.

Ďalším užitočným nástrojom je Kids Web Services, ktorý zjednodušuje proces vytvárania aplikácií. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie