Denník N

Český kňaz: Zhodili sme Boha z trónu a posadili naň moc, peniaze, sex a jedlo

Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Naša generácia musí vymrieť, aby bolo lepšie, myslí si český katolícky kňaz a prírodovedec.

Marek Orko Vácha (53) tvrdí, že cirkev je v kríze, vždy v nej bola a nikdy nezažila žiadne zlaté časy. V rozhovore pre český Deník N hovorí aj o zmysle modlitieb, dobrovoľnom celibáte a o tom, prečo najateistickejšia krajina v Európe potrebuje kostoly.

Pred časom ste mi vraveli, že Európa hodila za hlavu svoje hodnoty. V akom stave je podľa vás európska spoločnosť? Čo sme stratili?

Jung hovorí, že keď zhodíte Boha z jeho piedestálu, na jeho miesto priletia besi. A tí besi naozaj prileteli. Je to myslené tak, že keď zosadíte Boha z jeho trónu, neznamená to, že ten trón zhodíte tiež. Ten trón zostáva a niečo iné sa naň usadí.

Kto alebo čo dnes sedí na tom tróne?

Myslím, že to vlastne ani veľmi nevieme. Staroveký človek hovoril, že bohovia sú to, čo ľudia uctievajú. To je veľmi múdre. Keby sem ten staroveký človek prišiel a poprechádzal sa tu, povedal by, že pre nás sú bohmi moc, peniaze, sex, dobré jedlo. A nemyslel by to ako metaforu. Bohovia sú naozaj to, čo ľudia uctievajú. Ateista to má jednoduché. Ten povie: „Boh nie je.“ Ale keby som sa spýtal: „Chlapče, čo máš na tom najhlbšom mieste svojej duše, na tom piedestáli, ktorý máš niekde vo vnútri seba, o čo by si určite nechcel prísť a čo je pre teba najdôležitejšie v živote?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie