Denník N

Derniéra sa nekoná, Rodáci budú na doskách SND možno až do konca sezóny

Derniéra Rodákov sa nekonala. Foto - Daniel Veselský
Derniéra Rodákov sa nekonala. Foto – Daniel Veselský

Najprv to vyzeralo iba ako stupňovanie napätia pred derniérou, ktorá vyvolala nebývalý ohlas. Pätnásť minút po ôsmej začínalo byť hľadisko netrpezlivé, keď Zuzana Fialová prišla oznámiť, že hrať sa začne až o ďalších pätnásť minút pre akútnu zdravotnú indispozíciu. Napokon sa však derniéra nekonala, lekári to herečke Edite Borsovej neodporúčali.

Predstavenie Rodáci sa na doskách Slovenského národného divadla hralo iba rok a pol. Témou je pritom mimoriadne aktuálne a jeho vyradenie z repertoáru mnohých prekvapilo. Až tak, že naplánovaná derniéra bola vypredaná.

„Je to zvláštne, akoby bolo toto predstavenie trochu zakliate,“ hovorí Michal Vajdička, súčasný šéf Činohry SND. „Ďalšiu derniéru sa momentálne neodvažujem ohlásiť,“ hovorí s nadhľadom a dodáva, že v divadle nie je nič definitívne. Najbližšia repríza bude v apríli, za ňou by mohli nasledovať aj ďalšie.

Najbližšia repríza Rodákov bude v apríli. Foto – Daniel Veselský

Aktuálne témy v divadle sú

Rodákov pre SND napísali Valeria Schulczová a Roman Olekšák, hru režíroval nemecký režisér Tilmann Köhler. Dej sa odohráva v telocvični základnej školy, ktorá si pamätá ešte prvú republiku a momentálne slúži ako miesto na aerobik a klebetenie miestnych žien. Ich stretnutie naruší explózia a zabehanú rutinu narúša príchod neznámych ľudí. Strach plodí konšpirácie, tie sa miešajú so spomienkovým optimizmom a na povrch sa čoraz viac dostáva nenávisť a radikalizmus.

Rozhodnutie vyradiť Rodákov z repertoáru sa jeho autorom nezdalo správne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie