Denník N

Fico odchádza hanebne, cestou do Košíc však pracuje na dobrej veci

Maroš Šefčovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Maroš Šefčovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riziko, že sa v druhom kole prezidentských volieb objavia dvaja neprijateľní kandidáti, sa prudko znižuje k nule.

Aktuálny pohľad na Roberta Fica je nasledovný: je zničený, z politiky chce ujsť a zo Smeru plánuje zdupkať spôsobom, ktorý sa nedá označiť inak ako hanebný. V čom je problém, keď mu už dlhé roky radíme, že by mal dať svojej strane šancu zachrániť sa tým, že ju opustí? V tom, že to mal byť riadený odchod, pri ktorom straníkov pripraví na budúcnosť a bude so všetkými hrať fér hru.

Namiesto toho im mesiace klamal, keď opakoval, ako so Smerom chce vyhrať ďalšie voľby. V skutočnosti sa však rozhodol odísť na Ústavný súd. Navyše časti vedenia strany to oznámil úplne na poslednú chvíľu. To sa nedá vnímať inak ako podraz na kolegov i voličov. Okrem toho je jasné, že ak to nevyjde s Košicami, skúsi nejakú inú verziu ficexitu.

Tristný obraz o egoistickom a zlomenom mužovi, ktorý kašle na všetkých okrem seba, narúša jeden dôležitý detail. Ak sa Ficovi podarí presvedčiť eurokomisára Maroša Šefčoviča, aby za Smer kandidoval v prezidentských voľbách, podarí sa mu výborná vec.

Šefčovič je rešpektovaný doma aj v zahraničí, je to jasne proeurópsky a autonómny človek, ktorý by po prípadnom zvolení určite nerobil Smeru podržtašku ako kedysi Gašparovič. Keď pre nič iné, tak niekde v hlave

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Robert Fico

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie