Denník N

Dubovcová: Po prepojení talianskej mafie na úrad vlády bolo jasné, že Fico môže ísť už len na Ústavný súd

Jana Dubovcová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident Andrej Kiska jej udelil štátne vyznamenanie. Bývalá sudkyňa a ombudsmanka Jana Dubovcová hovorí aj o tom, že po udalostiach, ktoré vyvolala vražda Jána Kuciaka, mali nasledovať predčasné voľby.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prežívala Jana Dubovcová vraždu Jána Kuciaka;
  • čo si myslí o voľbe ústavných sudcov;
  • že sa vďaka vodnému slalomu dostala na vysokú školu;
  • že vzdať sa sudcovského talára bolo najťažšie rozhodnutie v jej živote;
  • čo si myslí o prezidentskej kandidatúre Štefana Harabina.

Keď ste sa pred dvomi rokmi lúčili s funkciou ombudsmanky, skonštatovali ste, že Slovensko má ešte čo robiť, aby bolo demokratickou krajinou. Platí to stále?

Možnože to platí ešte viac ako vtedy, lebo v tom období som to videla ja a asi niekto z právnických kruhov alebo tretí sektor. Ale po tom, čo sa stalo minulý rok, veľa ľudí pochopilo, že vývoj v krajine ide smerom, ktorý si tu nikto nepraje. O to viac nás čaká práce a o to dôležitejšie je pohnúť sa správnym smerom.

Ako ste sa dozvedeli o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?

Presne si na to už nespomeniem, ale bolo to pre mňa ako ľadová sprcha. Ako ombudsmanka som sa stretla aj s Jánom Kuciakom. A keď ste toho človeka poznali, rozprávali ste sa s ním, tak je to oveľa väčší úder ako nejaké neznáme meno. Mala som, samozrejme, podozrenie, že aj keď to nikto nepovie, bolo to pre jeho prácu.

Ako si naňho spomínate?

Z jeho otázok bolo vždy jasné, že chápe podstatu. Aj z mojich správ, ktoré som zverejňovala ako verejná ochrankyňa práv. Okamžite pochopil, čo je dôležité, a začal sa okolo toho „motať“. Mal jednoducho ten dar.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jana Dubovcová

Prezidentské vyznamenania

Rozhovory

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie