Denník N

Smer zostal po Ficovom pokuse o odchod prekvapený, Pellegrini zbiera spojencov

Robert Fico odovzdal v roku 2018 post premiéra Petrovi Pellegrinimu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico odovzdal v roku 2018 post premiéra Petrovi Pellegrinimu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riadenie Smeru by bolo po odchode Fica viac kolektívne. Súčasný premiér Pellegrini zrejme nebude mať vážnejšieho konkurenta.

Definitívne rozhodnutie oznámil len niekoľkým ľuďom z vedenia strany, a aj to až v deň, keď podpísal súhlas s kandidatúrou na sudcu Ústavného súdu. Väčšinu poslancov Smeru, časť predsedníctva strany a aj tisícky radových členov Robert Fico prekvapil snahou odísť z vedenia Smeru do Košíc. Dozvedeli sa to z médií.

Niektorí to priznávajú aj verejne, ako podpredseda poslaneckého klubu Miroslav Číž či člen predsedníctva strany Ľubomír Petrák. Podpredseda strany Richard Raši si to necháva ako tajomstvo: „Mám tajomstvá, ktoré neprezradím.“

Kažimír prelomil tabu, hovorí o novom predsedovi

Strana, ktorá na konci roka oslávi 20 rokov od vzniku, nielen nemala nikdy iného predsedu, Fico v nej nikdy až do posledných mesiacov nemal ani len konkurenciu.

Môže dôjsť po prípadnom odchode Fica na Ústavný súd k vnútornému konfliktu? Bude Peter Pellegrini jediným možným predsedom strany? Oslabí alebo posilní Smer zmena predsedu a minimálne časti najvyššieho vedenia? Začali sa v ňom preskupovať sily a záujmové skupiny?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie