Denník N

Falšovanie histórie v strednej Európe fičí, RTVS nie je sama a ani najhoršia

Dnes už odstránená socha Imreho Nagya v blízkosti maďarského parlamentu. Foto - archív TASR/AP
Dnes už odstránená socha Imreho Nagya v blízkosti maďarského parlamentu. Foto – archív TASR/AP

Podpora nacionálnych mýtov a účelové vytváranie alternatívnych dejín patrí do vládnych politík vyšehradských krajín.

Koniec je ešte ďaleko, už teraz je však dosť pravdepodobné, že nám verejnoprávna televízia namiesto ankety o najväčšieho Slováka naservírovala festival malosti a národných sebaklamov. Ak by aj niekto niekedy v súčasnej RTVS myslel vážne, že má anketa oživiť diskusiu o našej minulosti, to, čo televízia predvádza, žiadnej serióznej verejnej diskusii nepomôže.

Práve naopak, jej účelom, podporeným zjavnými manipuláciami, skôr bude takejto debate zabrániť a udržiavať pri živote tradičné historické mýty. Plus poslúžiť vládnym politikom tým, že legitimizuje nedemokratické politické tradície a osoby, z ktorých vychádzajú a ku ktorým sa hlásia. Je dosť zjavné, že práve takáto anketa vyhovuje gustu a potrebám minimálne dvoch najväčších vládnych strán.

RTVS nenesie priamu zodpovednosť za to, že sa pri predstavovaní účastníkov ankety na slávnostnom galavečere ocitol Ján Kuciak hneď vedľa Vladimíra Mečiara, stelesnenia všetkého, proti čomu Kuciak bojoval a čo mu vzalo život. O tom asi skutočne rozhodlo hlasovanie divákov, aj keď sa televízia nastavením podmienok dopredu postarala aj o to, aby hlasovanie nebolo ani zamak dôveryhodné.

Televízia však umožnila takýto výsledok tým, že niekoho ako Mečiar do ankety vôbec zaradila – omnoho väčších Slovákov, čo sa do nej nedostali, je habadej. Je však pochopiteľné, že sa súčasný šéf RTVS chce odvďačiť človeku, ktorému vďačí za svoju kariéru.

Odborníci s prižmúrením oka

Televízia napríklad sľubovala, že sa k osobnostiam zaradeným do ankety v rámci oživovania diskusie budú vyjadrovať odborníci. To však príliš neplatí ani pri prvej desiatke umiestnených.

O niektorých z nich skutočne pohovorili odborníci, hovoriť o ich prevahe však možno len s prižmúrením oka, ak budeme za serióznych (čiže kritických) historikov považovať aj takých nekritických hagiografov, ako je Ivan Laluha v prípade Alexandra Dubčeka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

RTVS za Machaja

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie