Denník N

Smer napína opozíciu, šéfa NKÚ zvoliť chce, len vraj ešte nevie koho

Kandidátka na šéfku NKÚ Henrieta Crkoňová. Foto N - Vladimír Šimíček
Kandidátka na šéfku NKÚ Henrieta Crkoňová. Foto N – Vladimír Šimíček

Peter Pellegrini aj Miroslav Číž povedali, že vládna strana je pripravená v utorok zvoliť nového šéfa NKÚ. Na mene sa vraj dohodnú až na poslednú chvíľu.

Vládna strana opozícii naznačuje, že po utorkovej tajnej voľbe sa do čela Najvyššieho kontrolného úradu dostane nový človek. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer) to v diskusii O päť minút dvanásť RTVS rôznymi slovami povedal viackrát.

„Je tu doba, kedy ten kandidát zvolený musí byť,“ hovoril. „Nemôžem hovoriť za klub, ale ja aj vedenie strany bude vytvárať tlak, aby klub zahlasoval a aby sme zvolili kandidáta.“

Podobne reagoval aj šéf Národnej rady Peter Pellegrini, ktorý v nedeľu prišiel do televízie TA3. „Môžem potvrdiť, že ešte stále prebiehajú diskusie, ale prevláda u nás názor, že konečne treba ukončiť celý tento problém a poslanci Smeru sú pripravení vybrať z navrhnutých kandidátov jedného a postaviť ho na čelo NKÚ ako nového predsedu,“ povedal.

Martvoňovi sa páči Crkoňová

Vládni poslanci ďalej držia opozíciu v napätí a ani dva dni pred voľbou nechcú povedať, ku ktorému kandidátovi majú najbližšie. Opakujú slová premiéra Fica, že všetci traja nominanti, Maroš Žilinka, Karol Mitrík aj Henrieta Crkoňová, sú opoziční kandidáti. I keď Crkoňová pracovala na ministerstve školstva za Dušana Čaploviča (Smer) a Mitríka ako vhodného kandidáta spomínali špičky Smeru už pred rokmi.

Číž v debate RTVS naznačil, že problém najväčší môžu mať s Marošom Žilinkom, za ktorým až na výnimky stojí prakticky celá opozícia. „Niektoré momenty odborné pána Žilinku ja nespochybňujem, no predpoklady nestraníckeho výkonu funkcie u neho nevidím.“

Poslanec Smeru Anton Martvoň sa cez víkend nechal počuť, že uvažuje o hlase za Crkoňovú. Mne osobne sa páči prístup pána Mariána Kvasničku, ktorý bol ochotný obetovať vylúčenie z klubu KDH, ako aj prístup Štefana Kuffu. Ukázali, aká je v skutočnosti v opozícii demokracia. Ja preto budem uvažovať nad ich kandidátkou Henrietou Crkoňovou. Finálne rozhodnutie však padne na klube,“ povedal.

Crkoňovú si po minulotýždňovom vypočutí v parlamente pochvaľoval aj ďalší poslanec Smeru Vladislav Petráš. „Najviac ma presvedčila,“ odkázal novinárom.

Nedostali ešte signál?

Poslanci Smeru tvrdia, že sa na konkrétnom kandidátovi dohodnú na klube v pondelok či utorok dopoludnia. Prečo tak neskoro? „Čakáme,“ vysvetľoval to Číž. „Zaujíma nás reakcia verejnosti, aj mediálna interpretácia. Urobíme si analýzu a potom zrejme budeme postupovať jednotne, lebo je treba, aby sme postupovali jednotne.“

Naopak, poslanec Ľubomír Petrák pre Denník N nevylúčil, že dostanú aj voľný hlas a každý si vyberie svojho favorita. Odmietol, že by sa tak dlho rozhodovali, lebo ešte nemajú pokyn z vedenia, za koho majú zahlasovať.

„Toto s istotou môžem vyvrátiť,“ oponoval. „Tak isto, ako každá iná poslanecká skupina či klub sa pred svojimi rozhodnutiami radí, čo je najlepšie pre štát, tak isto sme aj my zodpovední správcovia štátu a budeme sa radiť.“

Časť opozície už teraz uvažuje, že sa na voľbe vônec nezúčastní. Takýto postup avizovali poslanci Siete Miroslav Beblavý a Martin Fedor, nevylúčil ho ani predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S podobnou výzvou prišli aj štyria poslanci za Skok Juraja Miškova. „Ak opozícia nechce asistovať Robertovi Ficovi pri zvolení vlastného kandidáta strany Smer na post šéfa NKÚ, voľby by sa nemala zúčastniť,“ napísali v tlačovej správe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie