Denník N

Kocian trénuje Jemen, hoci v ňom nikdy nebol. Najťažšia futbalová práca? pýta sa BBC

Ján Kocian na snímke z roku 2017 s Mariánom Zemanom. Foto - archív tasr
Ján Kocian na snímke z roku 2017 s Mariánom Zemanom. Foto – archív tasr

Jemenskí futbalisti pre občiansku vojnu ušli do zahraničia alebo zostali doma a nemajú kde hrať. Napriek tomu sa prvý raz v histórii dostali na Ázijský pohár a trénuje ich Ján Kocian (60), bývalý kouč slovenskej reprezentácie.

Pre Kociana to nie je prvá exotická zastávka v jeho dlhej trénerskej kariére. Po dlhých rokoch v nemeckej bundeslige, pôsobení pri slovenskom tíme či ako asistent pri rakúskej reprezentácii viedol napríklad čínsky klub Jiangsu Suning či South China AA v Hongkongu.

Na konci októbra sa stal novým koučom reprezentácie Jemenu, najchudobnejšej krajiny na Arabskom polostrove, kde už od roku 2015 prebieha občianska vojna medzi medzinárodne uznanou vládou Abda Rabbuha Mansúra Hádího a šiítskými povstalcami. V situácii, keď sa v niektorých oblastiach stále bojuje a civilné obyvateľstvo hladuje, patria futbalisti k zriedkavým pozitívnym príbehom.

Napriek tomu, že kvalifikáciu na turnaj museli odohrať v Katare, prvý raz v histórii sa im podarilo kvalifikovať na kontinentálny šampionát Ázijský pohár. Jemen patrí k najväčším outsiderom a bude to mať ešte náročnejšie kvôli silnej skupine s Iránom, Irakom a Vietnamom.

„Ak sa o našej skupine hovorí ako o skupine smrti, môžem to len potvrdiť,“ povedal Kocian pre Denník N v telefonickom rozhovore zo Spojených arabských emirátov, ktoré tohtoročný turnaj usporadúvajú.

„Samozrejme, poznáme silu našich súperov. Irán má za sebou účasti na majstrovstvách sveta a je najväčším favoritom turnaja, aj keď sa mu v minulých ročníkoch nedarilo, teraz však má šancu prelomiť túto smolu. Z druhého koša sme dostali silný Irak so slovinským trénerom Srečkom Katancom a z tretieho Vietnam. V podstate z každého koša nám vyžrebovali najťažšieho súpera. V ázijskej časti rebríčka FIFA je Irán prvý, my sme až na 26. priečke.“

Zničené štadióny

Neskúsení Jemenčania prvý duel s Iránom prehrali 0:5 a budú radi za každý bod vzhľadom na to, v akých podmienkach sa museli na šampionát pripravovať.

„Nemáme veľké očakávania, pôjdeme od zápasu k zápasu, ale nerozmýšľame nad tým, že dosiahneme niečo obrovské. Chceme byť úspešní, ale vieme, že nie sme favoriti. Možno sa nám však podarí využiť tlak verejnosti a médií na našich súperov,“ dodal.

Kocian vedie jemenskú reprezentáciu, ale vzhľadom na bezpečnosť nikdy v krajine nebol. V zmluve dokonca má, že do nej nemôže vstúpiť.

Téme sa venuje aj britský portál BBC, ktorý sa v titulku pýta, či ide o najťažšiu prácu vo svetovom futbale.

„Najväčší problém je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie