Denník N

Biochemik o udeľovaní stimulov: Vedci sa musia ozvať a povedať týmto praktikám jedno veľké nie

Ak dáme peniaze na stimuly pofidérnym firmám, neprichádzame o 33,4 milióna eur, ale možno o 133,4 milióna, lebo zdravá firma by vďaka stimulom pritiahla investorov a peniaze by minula na Slovensku, vraví biochemik Pavol Čekan z MultiplexDX.

Spoločnosť MultiplexDX sa uchádzala o stimuly na výskum a vývoj, ktoré koncom minulého roka vypísalo ministerstvo školstva. Podporená nebola, hoci patrí medzi najoceňovanejšie slovenské startupy. Zakladateľ MultiplexDX PAVOL ČEKAN v rozhovore hovorí, že výzva bola nastavená zle, vysvetľuje, ako to robia v zahraničí, a navrhuje opatrenia, ako výzvu vylepšiť. „Kto iný než vedci majú bojovať za lepšie Slovensko, férovejšiu súťaž, lepšiu biomedicínu, lepšie stimuly, lepšie hodnotenia a lepšie výzvy? Požadujem hodnotu za peniaze, aj vo vede a biomedicíne,“ vraví Čekan.

Ako si vysvetľujete, že stimul na výskum kardiovaskulárnych ochorení vo výške 500-tisíc eur dostala aj KONŠTRUKTA – Defence, ktorá sa inak zaoberá výskumom v oblasti zbraňových a muničných systémov?

Považujem za veľmi neštandardné, aby firma, ktorá sa zaoberá zbrojárstvom, dostala stimul na medicínu. Keď si pozriete ich zmluvu s ministerstvom školstva, uvidíte, že chcú robiť iba základný výskum, nie aplikovaný, čo potvrdzuje ich nulové spolufinancovanie.

Ich spoluriešiteľskou organizáciou je Centrum experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied. Nestačí to?

Po správnosti by aj hlavný žiadateľ mal mať zamestnaného vedca-garanta, ktorý je priamo z odboru. No výzva bola nastavená zle, takže hodnotitelia zrejme nedokázali rozlíšiť dobré komerčné projekty od somarín. Ak boli kritériá zlé, inak to dopadnúť ani nemohlo. Podobný prípad ako KONŠTRUKTA – Defence je aj firma Senzor, ktorá dostala milión tristotisíc na základný biomedicínsky výskum, hoci sa venuje strojárine. Senzor, ale aj ďalšie firmy ako KONŠTRUKTA – Defence, MATADOR, MicroStep, EVPÚ, Beset, Datavard, IPESOFT, WINDOW GLASS, Virtual Reality Media, sú etablované firmy s ročným obratom vyšším ako 5 miliónov eur. Niektoré z nich už stimuly v minulosti získali. Preto nie je pravda, čo tvrdí pani ministerka, že ide o stimuly pre začínajúce firmy.

Sú medzi príjemcami stimulu ešte iné biomedicínke firmy, u ktorých panujú pochybnosti?

Biomedical Engineering dostal stimul vo výške milión eur, no v minulosti už na stimuloch dostali takmer dva milióny. Bolo to pod iným názvom CEIT Košice. Prečo žiadajú znova?

Podľa vás by nemali?

Stimul je určený na rozbeh firmy či projektu, nie je to doživotná renta.

Aj vy opakovane žiadate o rôzne peniaze.

Áno, ale investície, granty a stimuly sú tri úplne rôzne veci. My sme stimul od štátu ešte nikdy nedostali. Máme investície, ale tie sme museli zameniť za podiely v našej firme, takže naši investori si s nami delia zisky. Ale vezmite si napríklad stimul pre DB Biotech. Idú robiť iba základný výskum za nenávratný stimul. Na dvoch stimuloch v roku 2010 dostali už 4 milióny, no stimul dostali opäť. Keď sa pozriete na ich obraty vo FinState, zistíte, sú stále pod 300-tisíc. Prakticky za osem rokov sa nemenia a výrazne nerastú, ako je to bežné u dobrých firiem, ktoré majú často exponenciálny rast. To ukazuje, že trh nemá veľký záujem o ich produkty. Čiže na čo boli tie stimuly z minulosti? Nemôže to byť tak, že dostanete stimul, s vašimi príjmami sa nič nestane, tak požiadate o ďalší stimul.

Splnili všetci prijímatelia stimulu požiadavku, aby pri výskume a vývoji spolupracovali s akademickou sférou?

Nie. Napríklad FUTÚRUM má za spoluriešiteľa firmu DB Biotech, a nie akademický subjekt. DB Biotech dokonca nemá žiadneho spoluriešiteľa. Majiteľom oboch je Martin Babiar. Ani Martinské centrum imunológie nemá za partnera ústav akadémie či univerzitné pracovisko, ale firmu Central European Biotech Institute. Podľa dostupných informácií sú dodávateľmi náplastí na otlaky, no idú riešiť novú diagnostiku pre autoimunitné ochorenia? Nepríde vám to zvláštne? Ako to budú robiť? Možno sú v Martine zdatní, ale prečo si zoberú práve takého spoluriešiteľa? Čo nemajú odborníkov v tejto oblasti na lekárskej fakulte v Martine?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Stimuly na vedu a výskum

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie