Denník N

Jakubisko zbieral peniaze na Perinbabu, za odmenu ponúkal aj kosu Zubatej

Tieto slovenské filmy prídu do kín v roku 2019: horor podľa bestselleru Trhlina, príbeh inšpirovaný nevyšetrenou vraždou Daniela Tupého, politický triler o havlovských amnestiách aj druhý diel Perinbaby.

Perinbaba 2 (koniec roka 2019)

Poďme na to od konca. Perinbaba 2 musí byť do Vianoc hotová, aj keby čo bolo. Ako letný blockbuster to nebude ono.

Zatiaľ Juraj Jakubisko inú možnosť nepripúšťa. Chýbajúcich 10-tisíc eur na dokončenie filmu zháňal cez internet. Kto prispel na Startlabe, mohol dostať tričko, knihu, grafiku či večeru s režisérom (od 399 eur), pre najštedrejších (1700 eur) bol balíček s vyskakovacou kosou Zubatej.

Hoci sa peňazí vyzbieralo málo (dokopy za dve kosy Zubatej), nemalo by to ohroziť rozprávku za 3,6 milióna. Aspoň na toľko sa predminulý rok odhadoval rozpočet.

Čo ešte vieme o Perinbabe číslo dva: mala by byť ešte okázalejšia a silnejšia než bola jednotka. Problém s nestarnúcou rozprávkovou postavou vyriešili počítače, ktoré vzkriesili herečku Giuliettu Masinu nebohú od roku 1994. Čo ešte nestarne: hudba. Pôvodné melódie Petra Hapku doplnili novými od Ondřeja Soukupa a Jana Jiráska.

Nakrúcalo sa prevažne na Spiši s menej známymi hercami a bol to zámer. Bude v tom vyše 400 digitálnych trikov.

Čo je známe o deji: Jakubko nežije, nažive je Alžbetka a ich syn Lukáš (herec Lukáš Frlajs), ktorý sa vydáva na skusy do sveta. Pritom „stretáva množstvo zázrakov, bizarných postáv i zvierat“ a doputuje do zakliatej krajiny, kde žijú muži a ženy segregovane. Pôvodne to malo trvať tri hodiny, producentka Deana Horváthová-Jakubisková dej skresala na dve.

Informácie z nakrúcania boli takmer rozprávkové. Keď počasie umožnilo pracovať na letných scénach do novembra, v médiách za to mohla dobroprajná Perinbaba. Analogicky: keď filmárov okradli zlodeji, ktorí si zo spišského penziónu odniesli techniku za 15-tisíc eur vrátane pamäťových médií s nakrútenými zábermi, mohol za to kto? Intrigánska Zubatá?

Za najväčšiu prekážku však Jakubisko nepovažuje nadprirodzené sily, ale inštitúcie. Menovite slovenský Audiovizuálny fond, ktorý mu na Perinbabu opakovane neprispel. Režisér žijúci v Česku sa posťažoval, že je „to horšie ako za komunizmu“, že „na Slovensku robia všetko pre to, aby nič nenakrútil“ a že fond zámerne podporuje nedivácke filmy.

 

Trhlina (24. január)

Ak sa vám predvlani pozdávala Čiara, mohli by ste sa chytiť na Trhlinu. Záujemcov o sfilmovanie knižného bestselleru mal Jozef Karika viacero a rokoval s nimi celý rok. Nakoniec si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie