Denník N

Koalícia presviedča Kisku, aby vymenoval Fica, ten nehovorí, či ho odpísal

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Prezident priamo nehovorí, či Roberta Fica vymenuje za ústavného sudcu. V zákulisí prebiehajú rokovania, kde ho predstavitelia vlády presviedčajú, aby tak urobil.

„Odbornosť a morálka,“ opakuje prezident Andrej Kiska kritériá, podľa ktorých sa bude rozhodovať pri voľbe ústavných sudcov, ak mu parlament navolí možných kandidátov a poslanci nebudú voľby blokovať. Kiska to zopakoval aj po štvrtkovom obede s bývalými prezidentmi Ivanom Gašparovičom a Rudolfom Schusterom.

Kiska povedal, že s Gašparovičom o ústavných sudcoch hovorili aj počas obeda, a priznal, že o sudcoch rokuje. „Stretávam sa s predstaviteľmi aj koaličných strán a opakujem vždy len jedno a na tom budem stále trvať – odbornosť a morálka, nič iné, nemám žiadne vlastné mená, mám len tieto dve podmienky a verím, že z tých štyridsiatich osemnásť sa navolí a budem môcť vybrať.“

Kiska ešte povedal, že sa s prezidentmi zhodli, „že je to nesmierne ťažké a že ako prezident musím spraviť všetko pre to, a aj spravím, aby som zabezpečil riadny chod ústavných orgánov, aj Ústavného súdu“.

Fico ako predseda

Podľa informácií Denníka N rokujú s Kiskom tak predstavitelia Smeru, ako aj Mosta-Híd a SNS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie