Denník N

Najlepšie Nemecko, aké svet videl

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Našťastie, Nemecko stále odmieta extrémizmus. Občania si stabilitu cenia natoľko, že ešte aj 95 rokov po skúsenostiach s hyperinfláciou sa podľa prieskumov viac Nemcov obáva inflácie než rakoviny.

Jedna z udivujúcich zhôd okolností modernej histórie spôsobila, že dnešná európska politika je príbehom toho, ako rozhodnutie svedomitej pastorovej dcéry veľmi sťažilo život svedomitej vikárovej dcéry. Dve z najdôležitejších konzervatívnych strán sveta, ktoré tieto ženy vedú, sú celkom nechtiac príkladom zákona nezamýšľaných dôsledkov, ktorý hovorí, že nechcené dôsledky sú v komplexných sociálnych systémoch často väčšie ako tie zamýšľané.

V roku 2015 sa Angela Merkelová, prvá kancelárka Spolkovej republiky Nemecko pochádzajúca z bývalej NDR, rozhodla prijať do krajiny asi jeden milión ľudí, z ktorých mnohí utekali zo Sýrie preto, aby unikli tamojšiemu krviprelievaniu. (Prepočítané na obyvateľa, bolo to, ako keby Spojené štáty v krátkom čase prijali štyri milióny ľudí.) Tento prílev vzbudil medzi mnohými Európanmi úzkosť z imigrácie ohrozujúcej sociálnu kohéziu a zväčšil tiež úzkosť, ktorá prispela k tomu, že v britskom referende v roku 2016 občania pomerom hlasov 52 ku 48 poverili vládu, aby prerušila zväzok Spojeného kráľovstva s Európskou úniou.

V roku 2019 Theresa Mayová, ktorá v čase referenda ešte nebola ministerskou predsedníčkou a ktorá hlasovala za zotrvanie v EÚ, vedie, alebo sa skôr pokúša viesť rozbitú stranu. Tá nedokáže vládnuť, pretože v britskom parlamente neexistuje väčšina pre akýkoľvek plán, ktorý by dosiahol to, po čom aspoň v čase plebiscitu túžili priaznivci brexitu.

Nemecká stabilita je ešte dôležitejšia ako inokedy

Dlhé roky bola Merkelová osobou, ktorá sa najviac priblížila k odpovedi na slávnu sťažnosť pripisovanú Henrymu Kissingerovi, že keď chce hovoriť s Európou, nemá k dispozícii jedno telefónne číslo. Takisto stelesňovala primárnu nemeckú túžbu po stabilite, ktorá bola konštantou Západného Nemecka už od čias jeho prvého kancelára Konrada Adenauera vládnuceho v rokoch 1949 – 1963.

V roku 2000 prevzala Merkelová vedenie Adenauerovej Kresťanskodemokratickej únie, na ktorej čele stáli od roku 1973 do jej odstúpenia koncom minulého roku len traja ľudia. V roku 2005 sa stala kancelárkou, a túto pozíciu zastáva už dnes dlhšie, ako bol v úrade najdlhšie slúžiaci americký prezident Franklin Delano Roosevelt. A to ešte neskončila svoje štvrté a posledné funkčné obdobie.

Spojené kráľovstvo asi nakoniec nejakým spôsobom predsa len opustí Európsku úniu. Vo Francúzsku protestujú žlté vesty proti politike prezidenta Emmanuela Macrona s typickou galskou ráznosťou (zapaľujú autá a rozbíjajú výklady obchodov), ktorá je dostatočná na to, aby zmenila vládne opatrenia pre nich žiaducim smerom (zníženie daní a zvýšenie príspevkov). Pri pohľade na tieto dve veľké krajiny zmietané problémami je jasné, že pre Európu je stabilné Nemecko ešte dôležitejšie ako v časoch, keď Kissinger povedal, že Nemecko je príliš veľké na Európu a príliš malé na svet.

Najlepšie Nemecko za poldruha storočia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie