Denník N

Emmanuel Macron sa zahnal do kúta sám

Paríž 1968. Francúzsko má dlhú tradíciu tvrdých zásahov proti násilným demonštrantom. Foto - TASR/AP
Paríž 1968. Francúzsko má dlhú tradíciu tvrdých zásahov proti násilným demonštrantom. Foto – TASR/AP

Prezident si vybral „poriadkovú“ odpoveď na protesty. Ale na to, aby jeho reformný projekt prežil, potrebuje viac ako tvrdú päsť.

Hnutie žltých viest sa po tom, čo prezident Emmanuel Macron rozdal miliardy eur, aby upokojil francúzskych občanov znechutených z rastúcich životných výdavkov, rozdelilo. Ale aj napriek tomu sa ich asi 50-tisíc aj tak vydalo uplynulý víkend do ulíc. Ukázalo sa, že zabrániť násiliu je ťažké. Protestujúci napríklad použili vysokozdvižný vozík, aby sa dostali do úradu jedného ministra, ktorý musel ujsť zadným vchodom. Na inom mieste zatkli jedného bývalého boxera za to, že zbil policajta.

Prezident odpovedal sľubom, že posilní policajnú prítomnosť pri protestoch, presne v štýle politikov, ktorí najmä v predvolebnej kampani hovoria o práve a poriadku. Predseda vlády prisľúbil nasadiť aj najbližšiu sobotu 80-tisíc ozbrojencov a navrhol tiež nové zákony a lepšie vybavenie, ktoré má policajtom pomôcť. Keď sa človek pozrie na to, ako sa vo výskumoch verejnej mienky darí krajnej pravici, je jasné, prečo Macron a jeho vláda siahajú k týmto opatreniam.

Politici nepochopili signály zdola

Ale snaha riešiť problém prostredníctvom sily nemôže mať dlhodobý efekt. Oveľa ťažšie je nájsť odpoveď na otázku, prečo verejnosť žlté vesty stále podporuje. Podľa niektorých agentúr je to až 55 percent obyvateľstva, a to aj napriek tomu, že krajina prejavuje silnú podporu aj polícii. Korene tejto krízy sú veľmi hlboké a dotýkajú sa slabnúcej ekonomiky a tiež rizika, že polícia bude zasahovať ešte tvrdšie.

V niektorých prípadoch bola snaha francúzskej vlády získať verejnosť na svoju stranu neúspešná. Spomínaný bývalý boxer, ktorého čin jeden minister označil za netolerovateľný, sa bráni na sociálnych sieťach a dokonca zahájil úspešnú crowdfundingovú kampaň.

Macron by sa mal namiesto krátkodobých opatrení zamerať na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie