Denník N

Je čas, aby kongres obmedzil prezidentovi právomoci

Americký kongres. Foto - TASR/AP
Americký kongres. Foto – TASR/AP

Moc amerických prezidentov rastie už takmer storočie. Trump práve ukazuje, že s tým niečo treba robiť.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Pri sledovaní bitky o financovanie hraničného múru ma zarazil spôsob, ktorým v istom zmysle Donald Trump už dosiahol úspech. Bol schopný v podstate z ničoho vytvoriť krízovú situáciu, k tomuto vyfabrikovanému stavu núdze dokázal pritiahnuť celonárodnú pozornosť, dokázal paralyzovať vládu a možno tiež vyhlási výnimočný stav, ako sa to niekedy deje v čase vojny, čo by mu umožnilo obísť kongres. Samozrejme, stále sa mu to nemusí podariť, ale malo by nás znepokojovať, že prezident, nech už ním je ktokoľvek, môže urobiť niečo, čo urobil Trump.

Toto že je problém?

Aby bolo jasné: tu nejde o dôsledok žiadnej migračnej krízy. Počet ilegálnych prisťahovalcov do Spojených štátov klesá už desaťročia. Počet ľudí chytených pri pokuse prejsť nelegálne južnú hranicu klesá už takmer dvadsať rokov a dnes je nižší, ako bol v roku 1973.

Nie som prvý, kto napíše, že hlavnou časťou nelegálnych migrantov v USA sú ľudia, ktorí do krajiny pricestujú legálnym spôsobom, ale zostávajú v nej aj po vypršaní platnosti víz. Takýchto ľudí je oveľa viac ako tých, ktorí nezákonne prešli južnú hranicu. Ale dôležité je dať tieto čísla do širšieho kontextu. V roku 2017 navštívilo USA viac ako 52 miliónov cudzincov. 98,7 percenta týchto návštevníkov rešpektovalo platnosť víz a odišli pred ich vypršaním. A veľká časť tých, ktorí tento limit prekročili, odišla po krátkom čase. Podľa najlepšieho vládneho odhadu zostávalo v krajine v polovici minulého roka len 0,8 percenta ľudí, ktorí vstúpili do krajiny v roku 2017.

Čo sa týka terorizmu, podľa zistení think tanku Cato Institute bol medzi rokmi 1975 a 2017 počet ľudí, ktorých zabil alebo zranil pri teroristickom útoku na americkej pôde nelegálny migrant, nula.

Riešenie malej časti problému

Čo sa týka drog, najväčšie nebezpečenstvo predstavuje fentanyl a jemu podobné látky, ktoré spôsobujú závislosť od opioidov. Väčšina týchto látok pochádza z Číny, odkiaľ sa priamo vozí do Spojených štátov, alebo sa pašuje cez Kanadu alebo Mexiko. Trump pochopil koreň tohto problému a tlačí na čínsku vládu, aby tvrdo potlačila ich vývoz, čo je oveľa efektívnejšia stratégia ako budovanie fyzickej bariéry popri hranici s Mexikom.

Dokonca aj vládny Národný úrad pre kontrolu obchodu s drogami uznal vo svojej minuloročnej správe, že hoci je južná hranica skutočne miestom, odkiaľ do Spojených štátov prúdi väčšina heroínu, jeho zásielky zvyčajne prechádzajú cez legálne hraničné priechody skryté v autách alebo zmiešané s iným tovarom v kamiónoch. Inými slovami, aj v tomto prípade by múr riešil len veľmi malú časť problému.

Stále mocnejší prezidenti

Lenže moc, akú drží v rukách americký prezident, umožňuje Donaldovi Trumpovi, aby túto tému umiestnil do stredu amerického politického života, aby pre ňu došlo k čiastočnej uzávierke vlády, aby televízne stanice vysielali jeho strašidelný prejav z Oválnej pracovne plný chýb a aby Trump možno nakoniec získal aj výnimočné právomoci. To znie ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie