Denník N

Viceprimátorka Bratislavy: Mlynské nivy budú zrejme od februára na pol roka úplne uzatvorené

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od polovice februára budú v Bratislave dve veľké dopravné obmedzenia, proti kilometrovým kolónam chce magistrát bojovať buspruhmi a posilnením MHD.

Viceprimátorka hlavného mesta Tatiana Kratochvílová v rozhovore hovorí aj o tom:

  • že ulica Mlynské nivy bude načas úplne uzavretá
  • kedy sa začne s parkovacou politikou v Bratislave
  • či sa dá za štyri roky zrekonštruovať hlavná stanica
  • že okrem J&T si štúdiu na novú električkovú trať dal vypracovať aj developer HB Reavis

Po prvej ustanovujúcej schôdzi v mestskom zastupiteľstve vás primátor Matúš Vallo vymenoval za prvú viceprimátorku. Prioritne sa budete venovať doprave a životnému prostrediu. Čo chcete ako prvé vo funkcii spraviť?

Podľa mňa je najdôležitejšie zmeniť názor alebo postoj úradníkov a Bratislavčanov k tomu, ako sa doprava v hlavnom meste má riešiť. Mesto má prijaté viaceré stratégie, ktorých základným posolstvom je udržateľná doprava. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím musí preto mesto urobiť opatrenia na preferenciu verejnej dopravy a reguláciu automobilovej dopravy.

V najbližšom čase sa očakáva, že v Bratislave nastane dopravný kolaps, kvôli výstavbe sa uzavrú niektoré kľúčové úseky pri Prístavnom moste či Mlynské nivy. Ako je Bratislava na to pripravená?

Všetky obchádzky a dopravné obmedzenia musia byť riešené na tých komunikáciách, ktoré máme postavené. Len v minimálnych prípadoch sa riešia krátke náhradné úseky komunikácií pri výstavbe D4/R7. Obchádzkové trasy a obmedzenia v súvislosti s dvomi dopravnými stavbami budú riešené na súčasnej infraštruktúre. Má sa teda zmeniť spôsob, akým začnú Bratislavčania cestovať. Sme presvedčení, že najprv treba urobiť všetko pre to, aby verejná osobná doprava bola čo najmenej obmedzená. Je jedno, či ide o autobusy dopravného podniku alebo Slovak Lines – musia byť vedené v maximálnej miere po buspruhoch. To je jediný spôsob, akým sa dajú ľudia komfortne prepraviť.

Odkedy presne môže dopravný kolaps v Bratislave nastať?

Hovorme o dopravných obmedzeniach. Tie sa začnú takmer s istotou od polovice februára. Budú súvisieť s výstavbou bulváru Mlynské nivy a prestavbou križovatky rondel na Bajkalskej ulici.

O Mlynských nivách sa hovorilo, že by sa nemusela uzavrieť celá ulica, ale že by tadiaľ naďalej mohla prechádzať verejná doprava. Je to reálne?

Je to reálne v určitom čase, nie úplne. Mestská hromadná doprava bude riešená inak, pretože počítame s tým, že bude vedená po Páričkovej a Landererovej ulici. Obmedzenie, ktoré malo byť viac ako ročné, bude minimalizované, no na nejaký čas budú Mlynské nivy úplne uzatvorené. Dlho sme sa o to pokúšali, ale nebude to asi možné. Preto sme hľadali riešenie pre MHD v Páričkovej ulici.

Koľko budú Mlynské nivy uzatvorené?

Pravdepodobne šesť mesiacov.

Od februára?

Áno, pravdepodobne od februára na pol roka.

Od februára teda budú dve veľké dopravné obmedzenia, počítate s tým, že budú vznikať dlhé dopravné kolóny. Ako chcete presvedčiť ľudí, aby presadli na verejnú dopravu?

Požadujeme od oboch investorov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava v Bratislave

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie