Denník N

Producent Peter Núňez: Rezníkovi sa krivdí, liberálne elity mu apriori nedôverujú

Peter Núňez. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Núňez. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo finále Najväčšieho Slováka nie sú exoti, ak by tam bol Kotleba, končím. Upútavku s Tisom považujem za chybu, ale kontroverznosť Najväčšiemu Slovákovi pomohla, vraví producent Peter Núňez.

Peter Núňez (48) je režisér a producent, majiteľ produkčnej firmy NUNEZ NFE, ktorá pre RTVS vyrába program Najväčší Slovák, ale napríklad aj súťaž Päť proti piatim. Vo veľkom rozhovore hovorí:

  • o finálovej desiatke ankety Najväčší Slovák,
  • o tom, či mal byť v upútavke Jozef Tiso a v desiatke Juraj Jánošík,
  • o rozdieloch medzi Jaroslavom Rezníkom a Václavom Mikom,
  • o programoch, ktoré vyrába pre RTVS,
  • aj o tom, či sa cez iných ľudí podieľa na programoch RTVS, kde nefiguruje jeho firma NUNEZ NFE.

Študovali ste dejepis. Aj keď ho neučíte – čo ako dejepisár hovoríte na prvú desiatku ankety Najväčší Slovák?

Je očakávateľná a reprezentatívna. Teším sa, že v nej nie sú účelové osoby a exoti.

Kto by bol tou „účelovou osobou“?

Ktorýkoľvek prezidentský kandidát. Buď si to neuvedomili, alebo – ako verím ja – to brali tak, že je pod ich úroveň zneužiť televíznu anketu a získať neoprávnenú výhodu. No ak by sa ich štáby do ankety zapojili a poslali by dajme tomu 15-tisíc hlasov, tak by sa ich kandidát ocitol v top desiatke a mal by zabezpečenú slušnú medializáciu za lacné peniaze.

Nemeckej verzii ankety pod názvom Unsere Besten predchádzal predvýber panelu osobností, ktoré zostavili zoznam asi 300 mien, za ktoré mohli ľudia hlasovať. Takto z hlasovania vyradili napríklad Adolfa Hitlera, ale aj Ericha Honeckera. Nie je to mechanizmus, ktorý by zabránil riziku zneužitia ankety?

Je. Z reakcií, ktoré sa hromadia aj vo vašom denníku, cítim, že by to niektorí tak chceli. No pre mňa je to principiálna vec – osobne by som do žiadneho predvýberu nešiel. Zaujíma ma totiž aj názor ľudí, ktorí nečítajú Denník N, teda aj tých, čo idú na pochod za život, kupujú Katolícke noviny či počúvajú Elán, presne tak, ako ma zaujíma názor členov vašej redakčnej rady. Mám pocit, akoby veľká časť elít

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie